Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'ın Tekalif-i Milliye açıklamasına cevap

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'ın Tekalif-i Milliye açıklamasına cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, koronavirüs ile mücadele için başlattığı kampanyaya yönelik eleştirilere Tekalif-i Milliye emirlerini örnek vermesine CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan cevap geldi. Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti tarihini bilmediğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Acı olan ise bunu Türkiye’yi yönettiğini düşünenlerin dillendirmesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başlattığı 'Milli Dayanışma Kampanyası'na' yönelik "Devlet bağış toplar mı, yardım eder" şeklinde muhalefetten yükselen eleştirilere Cumhuriyet'in kuruluşunda çıkarılan Tekalif-i Milliye Emirleri'ni örnek göstermişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan bu açıklamaya cevap geldi.

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti tarihini bilmediğini ileri sürürerek "Açılan bağış kampanyasına Tekalifi Milliye Emirleri’ni örnek vermek, Türkiye Cumhuriyeti tarihini bilmemenin sonucudur. Acı olan ise bunu Türkiye’yi yönettiğini düşünenlerin dillendirmesidir. Ne diyorduk, "Türkiye yönetilmiyor, Türkiye savruluyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, 1921'de ülkenin işkal koşulları altında olduğunu, o dönemde toplanan bağışların kayıt altına alınarak daha sonra iade edildiğini belirtti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Salgın tedbirleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kurtuluş Savaşı başlarken Gazi Mustafa Kemal Atatürk Tekalif-i Milliye diye 10 maddelik emir yayınlamıştır. Burada savaşta ihtiyaç duyulan hemen her malzemenin belirli bir oranı talep edilmiştir. Milletimiz bu dayanışma çağrısına gönüllülükle iştirak ederek kendisinin ve evlatlarının geleceği için varını yoğunu vermekten çekinmemiştir” şeklinde konuşmuştu

TEKALİF-İ MİLLİYE NEDİR?

Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyacını karşılamak ve Sakarya Savaşı’na hazırlanmak için Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak yayınladığı “Ulusal Yükümlülük” emirleridir. 7 Ağustos 1921’de yayınlanmış olup toplamı on maddedir:

* Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak.

* Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.

* Her aile bir askeri giydirecek.

* Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40’ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

* Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının %40’ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

* Her türlü makineli aracın %40’ına el konacak
* Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20’sine el konacak.

* Sahipsiz bütün mallara el konacak.

* Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak.

* Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km’lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN