Kalbinde bana yer var mı?

Kalbinde bana yer var mı?

Suriyeli mültecilerin yaşamını konu edinen 5 filmi KARAR okuyucuları için derledik. Bosnalı yönetmen Aida Begiç ‘in ‘Beni Bırakma’ filminde Suriyeli mülteci çocukların dramatik hikayesini izleyenler ’kimsesizlik’ duygusunun hüznünü kalbinde hissedecek.

SALİHA SULTAN

Son on yıldır milyonlarcasını ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli mülteciler bize her şeyden önce Suriye’deki iç savaşa, onları buralara sürükleyen nedenlere bir durup bakma fırsatı verdi. Neredeyse kardeşin kardeşin halinden habersiz olduğu bu modern dünyada, bir başka ülkedeki insanların yaşadıklarına kulak kabarttık, olanı biteni anlamaya çalıştık. Ve belki o zamana kadar pek az kişinin bildiği mültecilik kavramına aşina olduk, üzerinde kafa yorduk ve anlamını tecrübe ettik. Ki yeryüzündeki en değerli bilgi, tecrübe edilen bilgi olsa gerek...

Sinema dünyası ise ülkelerini yerle bir eden savaşın acımasızlığından insanlığın merhametine sığınmak üzere göç eyleyen Suriyeli mültecilerin yaşamına odakladıkları kameralarıyla bizlere farklı persptektiflerden onları anlama, empati yapma olanağı sunmaya çalışıyor. Oscar gibi büyük ödüllere layık görülmeseler de dünya festivallerinde ‘biz de insanlığın dramlarına duyarlıyız’ kotasında büyük ilgi gören, ödüller alan bu filmlerden beş tanesini KARAR Kültür Sanat okuyucuları için derledik. İzlerken mülteciliğin daha evvel farketmediğiniz bir boyutuyla tanışmanız dileğiyle, iyi seyirler.

YÜZME ÖĞRENİYORUM

Yönetmen: Serpil Altın
Senaryo: Serpil Altın
Oyuncular: Gönül Nagiyeva,
Ergun Kuyucu

Yapımı: 2017

Suriyeli mültecilerin Türkiye üzerinden Yunanistan’a kaçışını konu alan film Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve buradan da Yunanistan’a geçmeye çalışan Hasan ve Ruksan çifti üzerinden Suriyelilerin yaşam mücadelesine dikkati çekiyor. Çift Suriye’den Türkiye’ye, oradan da İzmir, Çeşme’ye gelmiş ve buradan Avrupa’ya geçme hayali kurar. Ruksan başlarına gelecek olumsuz bir duruma karşı yüzme öğrenir. Ve mavi sularda mücadele başlar.

MİSAFİR

Yönetmen: Andaç Haznedaroğlu
Senaryo: Andaç Haznedaroğlu

Oyuncular: Saba Mubarak, Rawan Iskeif, Homam Hout
Yapımı: 2018

Misafir, akrabalarını Suriye’deki savaşta kaybeden küçük bir kızın hikayesini anlatıyor. 7 yaşındaki neşe dolu Leyla günlerini arkadaşları ile birlikte oyun oynayarak geçirir. Hayatı Suriye’de çıkan savaş ile birlikte alt üst olur. Savaş, küçük kardeşi hariç tüm ailesini ondan alır. Cehenneme dönen bu dünyada artık kardeşi ile yapayalnızdır. Komşuları Meryem, Leyla ve kardeşini de yanına alıp bu vahşet dolu ortamdan gitmeye karar verir. Avrupa’ya göç etmek için öncelikle Türkiye’ye gelir.

AMERİKA SQUARE (AMERİKA MEYDANI)

Yönetmen: Yannis Sakaridis
Senaryo: Vangelis Mourikis, Yannis Sakaridis
Oyuncular: Yannis Stankoglou, Makis Papadimitriou, Vassilis Koukalani
Yapımı: 2016

Yunan milliyetçisi Nakos, işsiz ve 38 yaşındadır ve hâlâ ailesi ile birlikte yaşamaktadır. Apartmanda artan göçmenlerin sayısını tiksintiyle izler. Dövme sanatçısı arkadaşı Billy, Yunanistan’dan gitmek isteyen Tereza’ya aşıktır. Atina’da Suriyeli bir doktor olan Tarek de kızıyla birlikte ülkeyi terk etmek istemektedir. Tereza ve Tarek’in kaçma planları yanlışlıkla Nakos tarafından engellendiğinde bu farklı insanların hikâyeleri birleşir.

RLVERNANKS (NEHRİN KIYISINDA)

Yönetmen: Panos Karkanevatos
Senaryo: Kenan Akkawi
Oyuncular: Elena Mavridou, Andreas Konstantinou, Efi Drossou, Levent Üzümcü

Yapımı: 2015

Filmde Türkiye’den Yunanistan’a kaçmaya çalışan mülteciler, Meriç Nehri sınırı boyunca birçok sorunla karşılaşır, insan kaçakçıları ise bu durumu istismar eder. Bölge ise Türkiye ile Yunanistan arasında daha önce yaşanan çatışmalar sırasında mayınla kaplanmıştır. İnsan ticaretini, bunun mültecilere yaşattıklarını ele alan filmde Levo isim bir karakteri ise Türk oyuncu Levent Üzümcü canlandırıyor.

NEVER LEAVE ME (BIRAKMA BENİ)

Yönetmen: Aida Begic
Senaryo: Aida Begic
Oyuncular: Isa Demlakhi, Ahmad Husrom, Motaz Faez Basha
Yapımı: 2018

Suriyeli çocukların hayat hikâyesini yine Suriyeli yetimlerin canlandırdığı film, hayatta anlam arayışı, ve yetim çocuklar arasındaki arkadaşlık ve acıya dair bir öyküyü aktarıyor. İsa, Ahmed ve Muataz adlı üç Suriyeli çocuk, Şanlıurfa’da göçmen olarak zor bir hayat yaşamaktadır. Travmatik geçmişlerinden kurtulmaya çalışan üç çocuk, yıkıcılık ve düşmanlıktan anlama ve sevgiye giden yolu kat ederken, birbirlerinde buldukları dostluk ve sevgiyle aradıkları iç huzura kavuşurlar. Daha önce ”Snijeg” (Kar) ve ”Djeca” (Çocuklar) filmleriyle adından söz ettiren Aida Begiç bu filmde de izleyicinin kalbine yetimlik duygusuyla dokunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN