Yurt genelinde yağışlar martta yüzde 27 azaldı

Yurt genelinde yağışlar martta yüzde 27 azaldı

Türkiye genelinde mart ayındaki yağış miktarı bir önceki yıla göre yüzde 27 azaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Mart ayı Alansal Yağış Raporu'na göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu sene metrekareye düşen yağış miktarı 95,5 kilogramdan 69,5 kilograma geriledi.

Türkiye genelinde mart ayında yağışlar bir önceki yıla göre yüzde 27 azaldı ve metrekareye düşen yağış 95,5 kilogramdan 69,5 kilograma geriledi.

Ancak mart ayı yağışı, 1991-2020 yıllarını kapsayan yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Rapora göre, bu sene mart ayındaki yağışlar uzun yıl ortalamasına göre yüzde 14 arttı.

Bölgesel olarak incelendiğinde, İç Anadolu Bölgesi'nde yağışlar mevsim normallerine yakın seyrederken, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde mevsim normallerinin altında yağış görüldü. Özellikle Akdeniz Bölgesi, son 11 yılın en düşük mart ayı yağışını yaşadı. En dikkat çeken artış ise yüzde 54 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde kaydedildi.

Bazı bölgelerde ise yağışlarda belirgin azalmalar gözlendi. Antalya'nın batısı, Konya'nın güneyi, Isparta ve Bilecik çevrelerinde yer yer yüzde 40'a varan azalmalar yaşandı.

EN AZ YAĞIŞI KIRIKKALE ALDI

İl bazında incelendiğinde, en az yağışın Kırıkkale'de (29 kilogram/metrekare) en fazla yağışın ise Şırnak'ta (207,9 kilogram/metrekare) kaydedildiği görüldü.

Yağışlar, Antalya, Karaman ve Mersin'de ise son 11 yılın en düşük seviyesinde tespit edildi.

Yağışlı gün sayısı martta Türkiye genelinde ortalama 12,8 gün olarak kaydedildi.

Yağışlı gün sayıları, Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Amasya, Yozgat, Sivas, Kayseri, Tunceli, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis çevreleri ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimlerinde 20-25 gün aralığında, Ege Bölgesi'nin güneyi, Akdeniz Bölgesi'nin ortası ve batısında ise yer yer 10 günün altında gerçekleşti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN