Türklerin en sevilen yemeği AB tescili aldı! Türkiye’den ilk olacak: Avrupa da en az Türkler kadar seviyor

Türklerin en sevilen yemeği AB tescili aldı! Türkiye’den ilk olacak: Avrupa da en az Türkler kadar seviyor

Türkiye'nin en çok sevilen o yemeği AB tescili aldı! Türkiye'den bir ilk olacak! Avrupa'da yaşayanlar da en az Türkler kadar seviyor...

Türk mutfağı, dünya genelinde hem lezzeti hem de besleyiciliğiyle öne çıkan önemli bir mutfak kültürüdür. Bu mutfak kültürünün en bilinen ürünlerinden biri ise şüphesiz ki dönerdir.

Döner, dünya çapında tanınan ve sevilen bir yemek olup, neredeyse her ülkede bulunabilen bir lezzettir. Türkiye'nin Avrupa Komisyonu'nda tescil edilen ilk geleneksel ürünü olan döner, Avrupa'nın genelinde büyük ilgi görüyor.

AVRUPA KOMİSYONU TARAFINDAN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Avrupa Komisyonu'nun yayınladığı Resmi Gazete'de belirtilene göre, dönerin geleneksel ürün olarak tescil edilmesiyle ilgili karar, Türkiye'nin bu alandaki önemini bir kez daha vurguladı. Bu tescil kararı, Türk mutfağının dünya genelindeki değerini ve tanınırlığını arttırdı.

Kırmızı ette hile bitmiyor: Dönerin içerisine hindi eti karıştırdılar

Döner, Türkiye'de olduğu kadar Avrupa'da da oldukça popüler bir yemektir. Özellikle Avrupa'da dönerin ekonomik değeri 4,5 milyar euroyu aşıyor. Bu durum, dönerin sadece bir yemek olarak değil, aynı zamanda ekonomik bir değer olarak da önemli olduğunu gösteriyor.

Dönerin yapılışı, Avrupa Birliği'nin Resmi Gazetesi'nde detaylı bir şekilde tarif edildi. Tarifin detayları ise şöyle:

"Döner; sığır, koyun veya tavuktan ince ve yatay olarak dilimlenmiş et pirzolalarının paslanmaz çelik bir döner şiş üzerine yatay olarak sabitlenmesi ve ateşin önünde kendi ekseni etrafında dikey olarak döndürülerek pişirilmesiyle hazırlanan geleneksel bir et ürünüdür. Pişirmeden önce, ince ve yatay olarak dilimlenmiş et pirzolaları yoğurt veya süt, biber veya domates püresi, otlar, baharatlar ve tuz karışımında marine edilir. Şişleme sırasında, yatay olarak dilimlenmiş konsept yağ veya koyun kuyruğu yağ pirzolaları et katmanları arasına yerleştirilir. Bir et kaynağı olarak, büyük sığır eti parçaları veya koyun eti, kıyılmış sığır eti veya kıyılmış koyun veya bunların bir karışımı veya tavuk eti kullanılır."

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden daha önce aldığı 21 coğrafi işaretin yanı sıra dönerin de tescil edilmesi, Türk mutfağının zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtıyor. Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünleri arasında Antep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı gibi önemli lezzetler bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN