Öğretmen adaylarına şimdi de eğitim akademisi şartı! Fakülteyi bitirip KPSS’yi kazanmak öğretmen olmak için artık yeterli değil

Öğretmen adaylarına şimdi de eğitim akademisi şartı! Fakülteyi bitirip KPSS’yi kazanmak öğretmen olmak için artık yeterli değil

Öğretmen atamaları giderek zorlaşıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin öğretmen atamaları için alınan yeni kararı açıkladı. Karara göre artık fakülteyi bitirip, KPSS'yi kazanmak ve gerekli mülakat sonucunu almak yeterli değil. Öğretmen adayları artık Milli Eğitim Akademisi’nin 550 saatlik programında da başarılı olurlarsa atanabilecek.

Öğretmen atamaları için geri sayım devam ederken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin 'devrim' diye nitelediği Öğretmenlik Kanunu'nun ve yeni atama sisteminin ayrıntılarını anlattı. Bakan Tekin artık öğretmen atamalarında sadece KPSS ve mülakat sonuçlarının yeterli olmayacağını belirterek adayların Milli Eğitim Akademisi’nin 550 saatlik programında da başarılı olurlarsa atanabileceğini açıkladı.

Yeni Şafak'a konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, atamalardan önce adayların 550 saati bulan Milli Eğitim Akademisi'nde eğitime alınacağını söyledi.

Bakan Tekin, Anayasa Mahkemesi’nin bazı hükümlerini iptal ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili yeni çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu söyleyerek taslak hazırlanırken dünyadaki modellerin incelendiğini belirtti. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda devrim niteliğinde düzenlemeler yapılacağını söyleyen Bakan Tekin, üzerinde çalıştıkları taslağın ayrıntılarını anlattı.

'DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR KANUN'

Öğretmenlik Meslek Kanun Taslağı'nı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığındaki kurula sunduklarını, kısa süre içerisinde taslak üzerinde görüşmelerin başlayacağını, görüş ve öneriler doğrultusunda revize edileceğini söyleyen Tekin, "Türkiye’de öğretmenlerin nitelikleri ve seçiminden, öğretmenlerin hizmet içi eğitimine kadar birçok konuyu düzenleyen kanun için 'Devrim niteliğinde' diyebiliriz. Anayasa Mahkemesi bu kanun ile ilgili bir iptal kararı verdi. İptalin ardından kanunun yeniden ele alınması gerektiğine karar verdik. Hazırladığımız taslak metnin başlıklarını vereceğim ama bunlara kurulda ilaveler, çıkarmalar olabilir. Kanun, öğretmenlerin ve yöneticilerin hak, ödev ve sorumlulukları, öğretmenlik mesleğinde kariyer, eğitim çalışanlarının şiddetten korunması, öğretmenlerin hizmet içi eğitimi gibi konuları kapsayacak” dedi.

'DÜNYADAKİ ÖRNEKLER İNCELENDİ'

Tamamen öğretmen yetiştirmeye odaklanacak bir Milli Eğitim Akademisi kuracaklarını belirten Tekin, "Dünyadaki örnekleri inceledik. Dünyada şu anda lisanstan sonra direkt öğretmenliğe atayan ülke neredeyse kalmadı. Öğretmenlerin hem istihdam süreci hem de istihdamdan sonra hizmet içi eğitimde mesleki yeterliliklerinin güncel gelişmelere göre revize edilmesi konusunda ciddi bir eksikliğimiz var bizim. Akademi bu eksikliği giderecek. Lisans mezunu bir öğretmen adayı Fransa’da 216 saat, Belçika’da 160 saat, İspanya’da 550 saat, İtalya’da 550 saat, Hollanda’da 370 saat, Türkiye’de ise 96 saat uygulama dersi alıyor" diye konuştu.

'EĞİTİM BOYUNCA ÖDEME ALACAKLAR'

Tekin, Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adayının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan bir hazırlık eğitimi alacağını söyledi. “Bu eğitim esnasında adaylar devlet memuru olarak kabul edilmeyecek ancak emeklerinin karşılığı olacak şekilde bir ödeme yapılacak. Adaylar akademiye KPSS puanı ile alınacak. Akademide başarılı olursa sözleşmeli olarak atanacak. 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçecek. Avrupa ülkelerindeki saate yakın bir eğitim programı planlanıyor. Aldığımız adayın formasyonuna göre eğitim takvimi şekillenecek.” Akademi ile pedagojik formasyon denilen eğitimin aslında 550 saatte verileceğini vurgulayan Tekin, uygulamanın bakanlığın belirlediği okullarda yapılacağını kaydetti. Tekin, “Branş fark etmeksizin öğretmenlik meslek bilgisi, özel alan eğitimi, sanat, spor, kültürel beceriler, dil, kültür ve manevi değerler alanlarında eğitim verilecek. Bizim programımız kapsamında öğretmenlerimizi eğitmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

750 KİŞİLİK KADRO EĞİTİM VERECEK

Akademinin yapısı ve teşkilatlanması hakkında da bilgi veren Tekin, Akademinin merkezinin Ankara olacağını ve taşrada hizmet içi eğitim birimleri kurulacağını ifade etti.

Eğitimleri tecrübeli öğretmenler ve üniversitelerde alanda uzmanlaşmış hocaların vereceğini belirten Tekin, bu kişilere geçici ya da daimi kadro ihdas edileceğini ifade etti. "Özlük hakları itibariyle dekan düzeyinde olacak." diyen Tekin "Doğrudan bakanlığa bağlanacak. Toplam kadro sayısını belli oranda geçmeyecek şekilde başarılı eğitimcileri de sistemin içerisine dahil etmiş olacağız. Dolayısıyla yaklaşık 750 kişilik bir kadrosu olan devasa bir birim haline dönüşecek. Taşranın bize avantajı şu olacak. Öğretmen adaylarımızı her tür sosyoekonomik bölgeyi ve her tür okul, öğrenci profilini görmüş olacak. Bu bence öğretmen yetiştirme ve Türkiye’nin dünyaya ayak uydurması anlamında devrim niteliğinde bir adım olacak” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (23)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
23 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN