İstanbulluların en önemli üç sorunu belli oldu

İstanbulluların en önemli üç sorunu belli oldu

İstanbul Planlama Ajansı’nın 'İstanbul Barometresi: İstanbul Gündemi' araştırmasının Mart 2024 sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, Mart ayında İstanbul’un gündemi 31 Mart yerel seçimleri ve ekonomik sorunlar oldu. Ankete katılan İstanbulluların yüzde 33,9’u kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. İstanbulluların ilk üç sorunu ise ulaşım, olası İstanbul depremi ve ekonomik sorunlar oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın her ay yaptığı 'İstanbul Barometresi: İstanbul Gündemi' araştırmasının Mart 2024 sonuçlarını paylaştı.

Katılımcıların yüzde 65,9’u 31 Mart yerel seçimlerinin Mart ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. İkinci sırada ise yüzde 20,4 ile ekonomik sorunlar yer aldı.

Bayramı genellikle İstanbul dışında geçiren katılımcıların yüzde 20,1’i bu bayramda ekonomik sebeplerden dolayı İstanbul’da olduğunu söyledi.

Kredi kartı kullananların yüzde 48’i aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 33,9’u ise asgari tutarı ödeyebildiğini söyledi. Yüzde 5,4’ü asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 4,1’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 8,6’sı ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

KATILIMCILARIN YÜZDE 47,4’Ü KIT KANAAT GEÇİNEBİLİYOR

Mart ayında katılımcıların yüzde 17,9’u bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 13,7’si aslında pek geçinemediğini, %47,4’ü kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 21’i ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.

Katılımcıların gıda alışverişlerindeki durumu ise şu şekilde sıralandı:

  • Katılımcıların %60,9’u satın aldığı gıda miktarının azaldığını belirtti.
  • Katılımcıların %58,7’si indirime giren gıdaları tercih etme sıklığının arttığını belirtti.
  • Katılımcıların %97,8’i ekonomik sebeplerle gıda çeşidinin azalttığını belirtti.
  • Katılımcıların %59,1’i geçen seneye göre satın aldığı gıda çeşidinin azaldığını belirtti.
  • Katılımcıların %85,3’ü kırmızı et, %43,3’ü beyaz et, %33,7’si süt ve süt ürünü çeşitlerinde satın aldığı gıda çeşidinin azaldığını belirtti.
  • Katılımcıların %36,8’i gıda alışverişlerinde ilk dikkat ettiği özelliğin ürün fiyatı olduğunu belirtti.
  • Katılımcıların %97,8’i ekonomik sebeplerle gıda çeşidini azalttığını belirtti.

İSTANBULLULARIN ORTALAMA STRES SEVİYESİ

İstanbulluların ortalama stres seviyesi 6,3 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 5,9 olarak ölçüldü. Mart ayındaki yaşam memnuniyeti 4,8 ve mutluluk seviyesi 5,9 olarak ölçüldü. Katılımcıların yüzde 29’u yüksek sesli tartışmaya girdiğini belirtti. Tartışmaların yüzde 40,1’i aile arasında, yüzde 30,6’sı iş ortamında gerçekleşti.

İSTANBULLULARIN İLK ÜÇ SORUNU

Katılımcılara göre İstanbulluların ilk üç sorunu ulaşım, olası İstanbul depremi ve ekonomik sorunlar oldu. Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 57,9 ile ulaşım, yüzde 49,4 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 47,3 ile sığınmacı ve mülteciler olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN