Faiz adımını kabullendik

Faiz adımını kabullendik

Ekonomide rasyonalite rotasına dönüş mesajları sonrası dikkatler en kritik başlık olan faize çevrildi. Bu alanda izlenen politikalarda nasıl bir esneklik sağlanacağına dönük belirsizlik endişe yaratırken Cumhurbaşkanı dikkat çeken ifadeler kullandı: Hazine Bakanımızın adımlarını MB ile birlikte atmasını kabullendik.

ASGARİ ÜCRETTE İŞÇİYİ EZDİRMEYECEĞİZ

Asgari ücrette pazarlık sürerken Erdoğan “İşçimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz, işçimiz rahat olsun” dedi.

KILIÇDAROĞLU GEMİYİ ÇOK KÖTÜ ÇARPTI

(CHP) Ben AK Parti’nin kaptanıyım. Orada kaptan yapacağını yapıp gemiyi bordasından çok kötü çarptı. Biz seçimi başarılı şekilde tamamladık. Onlarda ise ortada masa kalmadı zaten, iyice dağıldı.

ENFLASYONU GEÇMİŞTEKİ GİBİ BİRLİKTE DÜŞÜRECEĞİZ

Kimse ‘Faiz politikalarında ciddi değişime mi gidiliyor’ yanılgısına düşmesin. Ben aynıyım ama tek haneli enflasyonda kararlıyız. Başbakanlığımda bunu birlikte yaptık, şimdi de yine birlikte yapmalıyız.

İSVEÇ GEREKENİ YAPMIYOR BİZ CUDİ’YE YASAYLA MI GİRDİK

(İsveç’in NATO üyeliği) İsveç’te kolluk teröristlerin önünü kesmiyor. Biz Cudi’de, Gabar’da inlerine yasayla mı girdik? NATO’nun terörle mücadele ayağı hallolmadıktan sonra kalkıp el bebek gül bebek diyemeyiz.

ATİNA BOL BOL SİLAH ALIYOR NEREDE KULLANACAK?

(Yunanistan) Miçotakis’le NATO zirvesinde görüşmekten çekinmeyiz. ABD size bol bol silah veriyor. Bu silahlanmayla nereye varacaksınız? Bunları konuşuruz. Biz düşman çoğaltmak için değil azaltmak için varız.

1506krt01a-tum.png

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine döneceğiz” açıklamasının ardından tartışılan ekonomi politikalarına ilişkin, “Hazine ve Maliye Bakanımızın adımlarını süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla atmasını kabullendik. Enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığımızı bildirdik” diyerek faiz artışının sinyalini verdi. Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretlerinin ardından uçakta konuştu. Dış politika ve iç politikadaki başlıklarla ekonomiye değinen Erdoğan, şunları kaydetti.

İRAN’A SİTEM

“Zengezur Koridoru Ermenistan ile ilgili bir sorun değil. İran ile ilgili bir sorun. Halkının kahir ekseriyeti Müslüman olan iki ülke. Burada İran’ın böyle bir tavır içerisinde olması gerek Azerbaycan’ı gerekse bizi üzüyor. Aslında onları da üzmesi lazım. Bir de burada vagon başına alınan ücretler filan da ne yazık ki çok çok yüksek. Temenni ederim ki bu sıkıntıyı da kısa zamanda aşarız. Buna olumlu yaklaşmış olsalar bugün gerek kara yolu gerek demir yoluyla burada Türkiye-Azerbaycan-İran birbiriyle bütünleşmiş olur ve belki de Pekin-Londra hattı da açılmış olur.”

İSVEÇ’E ONAY YOK

“İsveç’in beklentileri, bizim bu beklentilere uyacağımız anlamına gelmez. Bizim bu beklentilere uymamız için, her şeyden önce İsveç’in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. (Stoltenberg ile görüşme) Kendisine söylediğimiz şey şu oldu; eğer bizim İsveç’in beklentilerine illa cevap vermemizi bekliyorsanız, her şeyden önce İsveç bu terör örgütünün yaptıklarını bir defa yok etmesi lazım. Bunları bize Stoltenberg ifade ederken, tam o esnada maalesef yine İsveç’te teröristler caddelerde gösteri yapıyorlardı. Daha sonra bizim İbrahim Bey o görüntüleri de muhatabına gönderdi ‘Stoltenberg ile şu anda Cumhurbaşkanı’mız görüşme yapıyor fakat teröristler yine İsveç’te gösteriler yapıyor’ dedi. Bunun neresinden tutacağız, neresinden ele alacağız ki Vilnius’ta ‘Tamam, hakikaten siz bu işi yoluna koydunuz ve bu teröristlere caddelerde gösteri yapma imkanı vermediniz. Dolayısıyla biz de iyi niyetle buna yaklaşalım’ diyelim. Şimdi biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız. Bunu halletmedikten sonra Vilnius’ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz. Başdanışmanım, Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç İsveç, Finlandiya, NATO heyetiyle Daimi Ortak Mekanizmanın dördüncü toplantısını yapacak. Onlara da şimdiden bu mesajı verecek; ‘Yani Cumhurbaşkanı’mızın kanaati budur, kesinlikle Vilnius’ta çok daha farklı bir şey beklemeyin.’”

ATİNA’YA SİLAHLANMA TEPKİSİ

“Bizim seçimden sonra Miçotakis aradı, tebrik etti. Böyle bir süreç oldu. Dolayısıyla şu anda Vilnius’ta böyle bir şey olması halinde biz görüşmekten çekinmeyiz. İki komşu ülkeyiz. Yeter ki zaman zaman ileri geri verilen mesajlar olmadıktan sonra, biz düşmanlıkları çoğaltmanın değil, azaltmanın peşindeyiz. Dolayısıyla onunla da orada bunları konuşuruz. Tabii burada bir şey var. Söyleyeceğimiz şeyler belli. Nedir o? ‘Sayın Başbakan, bu silahlanmayı bırakın artık. Yani bu silahlanmayla nereye varacaksınız? Durmadan Amerika size bol bol silah veriyor. Bedava verdiği için mi alıyorsunuz, yoksa para pul istemiyor da böyle mi alıyorsunuz?’ Herhalde bunları bir konuşuruz. Şunu da bilin ki biz düşmanlarımızı çoğaltmak için değil, azaltmak için varız. Türkiye budur, Erdoğan budur.”

EKONOMİ POLİTİKALARI

“Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de şüphesiz ki ekonomi her zamanki o güçlendirme beklentisini yine aynen devam ettiriyor. Finans sektöründe kaynak arayışlarını devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Bizim bankalar noktasında sıkıntımız yok. Fakat bütün mesele şimdi finans yönetimini daha güçlü hale getirelim ve finans yönetimini güçlü hale getirmek suretiyle bir defa enflasyondaki düşüşü de daha aşağı indirelim. Bazı arkadaşlar ‘Cumhurbaşkanı faiz politikalarında ciddi bir değişime mi gidiyor’ gibi bir yanılgının içine düşmesin. Ben burada aynıyım. Ama Hazine ve Maliye Bakanı’mızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası ile atmasını kabullendik, hayırlı olsun dedik ve bu şekilde de enflasyonu tek haneye düşürmekteki kararlılığımızı da bildirdik. İşçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Asgari ücrette de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İşçimiz bu noktada rahat olsun, huzurlu olsun. Şu anda çalışmalar yapılıyor, bir an önce de inşallah kararı vereceğiz. Memur maaşlarına ilişkin adım da zaten temmuz ayındaki görüşmelerde atılacak.”

CHP’DEKİ TARTIŞMALAR

“O partinin ne kaptanıyım ne güverte lostromosuyum. Ben AK Parti’nin kaptanıyım, bana AK Parti’yi sorun. Onu da Kılıçdaroğlu’nu yakaladığınızda ona sorun. Onlarda kaptan ne yaptıysa yaptı zaten, gemi şu anda bordasından çok kötü çarptı. Kiminle yarışıyor, kiminle ne yapıyor, bizi hiç ilgilendirmez. Biz şu anda seçimi elhamdülillah başarılı bir şekilde tamamladık, bitirdik. Onlarda ise altılı masa, dokuzlu masa, on birli masa; ortada masa kalmadı zaten, dağıldı iyice. Şimdi bunu bana sorarsan bu olmaz. Milletim en güzel kararı verdi.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN