Evinizde yoksa hemen alın zam geliyor! Yeni kriz kapıda: "Stoklar erimeye başladı"

Evinizde yoksa hemen alın zam geliyor! Yeni kriz kapıda: "Stoklar erimeye başladı"

Evinizde yoksa hemen alın, yakında zam gelecek! Yeni kriz kapıya dayandı, stoklar erimeye başladı! Sarı altın olarak bilinen o gıda ürününde kriz yaşanıyor...

Son dönemde zeytinyağı sektöründe yaşanan kriz, Avrupa'nın gündemini sarsıyor. Kakao krizinin ardından, zeytinyağı da "sıvı altın" olarak adlandırılan ürünler arasında yer alarak, rekor fiyatlarla tüketicileri karşılıyor. Özellikle Güney Avrupa'da, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde meydana gelen aşırı hava koşulları, zeytinyağı üretimini ciddi şekilde etkiliyor.

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI ZİRVEYİ OYNUYOR

Zeytinyağı üretimi artışında zirve Türkiye'nin | Sektör Haberleri

Mintec analisti Kyle Holland, özellikle İspanya'nın, dünya zeytinyağı üretiminin büyük bir kısmını sağlayan bir ülke olmasına rağmen, son dönemde beklenen üretim miktarının altında kaldığını belirtti. Endülüs'teki zeytinyağı fiyatları, Mart ayının sonunda 8 euro civarında seyrederken, Ocak ayında benzeri görülmemiş bir zirveye ulaşarak 9,2 euroya kadar yükseldi.

Tedarik kesintileri endişelerini artırırken, analistler azalan zeytinyağı rezervlerinin önümüzdeki aylarda ani fiyat artışlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Rabobank'ın kıdemli analisti Vito Martielli, sektörde 20 yılı aşkın süredir görülmeyen bir durumla karşı karşıya olduklarını belirtiyor ve net bir değerlendirme için birkaç ay daha beklemek gerektiğini vurguluyor.

Öte yandan, bağımsız düşünce kuruluşu Green Alliance UK'in iklim politikası başkanı Helena Bennett, zeytinyağı fiyatlarındaki artışı iklim değişikliğine bağlıyor ve benzer sorunların diğer gıda ürünlerinde de yaşandığını belirtiyor.

ZEYTİNYAĞI FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HIRSIZLIKLARI BERABERİNDE GETİRDİ

Bakan Yumaklı açıkladı: Zeytinyağı üretim ve satış merkezlerini denetlemeye başladık | Ekonomi

Zeytinyağı fiyatlarındaki artışla birlikte zeytinyağı hırsızlıkları da dikkat çekiyor. İspanya'da, zeytinyağı hırsızlıklarının artmasıyla birlikte ürünlerin karaborsada satıldığına dair haberler yayıldı. Geçen yılın ağustos ayında İspanya'nın Cordoba bölgesinde bir yağ fabrikasından yaklaşık 50 bin litre zeytinyağı çalındığı bildirildi ve çalınan ürünün değerinin 420 bin Euro'nun üzerinde olduğu tahmin ediliyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN