Gözleme nasıl yapılır? Kolay gözleme yapımı tarifi ve püf noktaları

Gözleme nasıl yapılır? Kolay gözleme yapımı tarifi ve püf noktaları

Türk mutfağının lezzetlerinden biri olan gözleme kültür fark etmeksizin yediden yetmişe herkesin çok severek tükettiği hamur işlerinden biridir. Peki, ister sade ister farklı iç harcı ile gözleme nasıl yapılır? Kolay gözleme yapımı tarifi ve püf noktalarına dair tüm bilgiler karar.com’da…

Ramazan ayının gelişi ile gözleme hem iftar hem sahur sofralarında yerini almaya başladı. Türk mutfağının sevilen hamur işlerinde gözleme, lezzeti ile geleneksel olduğu gibi bir o kadar kolay ve pratiktir. Haberimizde kolay gözleme yapımı tarifi ve püf noktalarını bir araya getirdik…

GÖZLEME NASIL YAPILIR?

KAÇ KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ PİŞİRME SÜRESİ

4 kişilik 30 dakika 20 dakika

MALZEMELER

6 kase un

300 gram tereyağ

1 su bardağı sıvıyağ

1 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kadar maya

Yeterince su

PÜF NOKTASI

Gözlemeleri, yanmaz-yapışmaz tavada yağ eklemeden ters düz pişirin.Ayrıca her iki yüzün de kızarma olmadan çevirin ve çevirdiğiniz yüze tereyağı sürün tekrar çevirin.

YAPILIŞI

Öncelikle mayayı suda eritin. Daha sonra üzerine unu ve tuzu ekleyin ve yoğurmaya başlayın yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. (bir kase undan iki tane gözleme çıkıyor ona göre çoğaltabilirsiniz).

İçi için bir kase tereyağını ocakta eritin.(margarin veya sıvı yağı da kullanabilirsiniz). Hamurdan küçük bezeler halinde parçalara bölüştürün.

Sırayla tabaktan biraz büyük açıp içini tereyağı ile yağlayın ve zarf gibi katlayıp ters olarak kenara alın. Bütün bezeleri aynı işlemi uygulayın.

Ardından ilk bezeyi alıp kare şeklinde açın. Isınmış tavanın içine yerleştirin. Ocağın altını orta kısıklıkta açın ve hamurun yüzü çok kızartmadan diğer yüzünü çevirin ve çevirdiğiniz hamurun yüzüne yağı sürün sonra aynı işlemi diğer yüzüne yapın bu sefer ikinci yüzü yağı sürün.

Tava içinde iki tarafı kızarınca gözlemeyi tavadan alın. Diğer hamurları aynı işlemi tekrarlayarak devam edin. Daha sonra servis tabağına alın ve sıcak olarak tüketin.

Afiyet olsun…

PEYNİRLİ GÖZLEME

KAÇ KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ PİŞİRME SÜRESİ

4 kişilik 30 dakika 20 dakika

MALZEMELER

HAMURU İÇİN

1/2 yemek kaşığı kuru maya

3/4 su bardağı ılık su

2 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

İÇ HARCI İÇİN

200 gram lor peyniri

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1/4 demet maydanoz

1/4 çay kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

PÜF NOKTASI

Gözlemeleri, yanmaz-yapışmaz tavada yağ eklemeden ters düz pişirin. Ayrıca her iki yüzün de kızarma olmadan çevirin ve çevirdiğiniz yüze tereyağı sürün tekrar çevirin.

YAPILIŞI

İlk olarak ılık su ve kuru mayayı karıştırdıktan sonra geniş bir kabın içinde aktarın. Mayanın çözülmesi için kısa bir süre bekletin.

Tuz ve azar azar eklediğiniz un ilave ederek hamuru toparlanana kadar yoğurun.

Elde ettiğiniz yumuşak kıvamlı hamuru, üzerini nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında 30 dakika kadar mayalandırın.

İç harcını hazırlamak için maydanoz yapraklarını incecik doğrayın. Rendelenmiş kaşar peyniri, lor peyniri, doğranmış maydanoz, tuz ve kırmızı pul biberle iyice karıştırın.

Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp unlanmış tezgahın üzerinde oklava yardımıyla incecik bir hamur elde edene kadar açın.

Açtığınız hamurların bir bölümüne hazırladığınız peynirli iç harcından serpin. Zarf şeklinde katladığınız açtığınız hamurlara son şeklini verin.

Önceden ısıtılmış tavada ters yüz ederek eşit bir şekilde kızartın. Ocaktan aldığınız gözlemeleri isteğe göre tereyağı ile yağlayın sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun…

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN