EPDK'dan 'Sayaç okumadan fatura' kararına yeni açıklama: Sadece karantina koşullarında uygulanacak

EPDK'dan 'Sayaç okumadan fatura' kararına yeni açıklama: Sadece karantina koşullarında uygulanacak

Son dakika haberi... EPDK, tartışma yaratan 'Sayaç okumadan fatura' kararı ile ilgili yeni açıklama yaptı. Muhalefetin de sert tepki gösterdiği karar ile ilgili EPDK'dan "Kıyasen Fatura Düzenlemesi sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ile sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir" açıklaması yaptı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kıyasen fatura düzenlemesine ilişkin yanlış anlaşılan hususlara açıklık getirilmesi amacıyla ikinci bir açıklama yaptı.

Açıklamada, kurum tarafından yapılan kıyasen fatura düzenlemesinde önceliğinin sektör çalışanları ve tüketicilerin sağlığının korunması olduğu kaydedildi.

Böylece saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonunun sağlanacağı belirtilen açıklamada, alınan kararla vatandaşların faturalarına hiçbir şekilde ilave bedel çıkartılmasının söz konusu olmadığı vurgulandı.

"SADECE KARANTİNA KOŞULLARINDA UYGULANACAK"

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Sayaçlarda yer alan değerlerin okunması esas olmakla birlikte okuma esnasında yaşanabilecek yakınlaşma ve sosyal mesafenin uygulanamayacağı durumları ortadan kaldırarak hem vatandaşların hem de çalışanların korunması sağlanacaktır. Kovid-19 ile mücadele kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarında kıyasen fatura düzenlemesi ülkemizin tamamında uygulanmayacaktır. Karantinaya alınan ve idari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgeler ile sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı yerler dışında ülke genelinde rutin sayaç okuma işlemleri devam edecektir. İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde kıyasen fatura düzenlenmeyecektir. Hata ile fatura düzenlenmesi durumunda yapılacak olan başvurular neticesinde gerekli düzeltmeler ivedilikle yapılacaktır."

"SON 2 YILIN AYNI AY ORTALAMALARI BAZ ALINACAK"

Açıklamada, tüketimin olmadığı tespit edilen öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleriyle boşaltılan evlerde kıyasen fatura uygulamasının söz konusu olamayacağı vurgulandı.

Tüketimi olmayan ve kapalı olan yerlere fatura düzenlenmeyeceğinin altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Özellikle doğal gaz tüketicilerimizin dönemsel değişen tüketimlerimiz nedeniyle geçmiş tüketimlerinin kış aylarında olanların dikkate alınmasının fatura tutarını artıracağı endişesi yersizdir. Kıyasen fatura düzenlemesi son 3 ayın değil, son 2 yılın aynı ay ortalamaları baz alınarak yapılacaktır. Geçmiş dönem tüketimlerinin olmaması halinde emsal tüketim veya tüketici beyanı ile kıyas yapılacaktır. Hiçbir vatandaşımıza ocak veya şubat tüketimleri baz alınarak haziran ayında doğal gaz faturası çıkartılamaz."

Açıklamada, mahsuplaşma sonucu fazla alınan tutar olması veya itiraz edilmesi durumunda tüketicilere iade yapılacağı belirtildi.

Uzaktan sayaç okuma sistemi kurulmuş olan özellikle sanayi ve ticarethane ağırlıklı tüketiciler için sayaç değerleri üzerinden işlem yapılmaya devam edileceği kaydedilen açıklamada, bu yerlerin tüketimini düşürmesi veya artırması halinde bile gerçek fiili tüketim değeri üzerinden fatura çıkarılacağı bildirildi.

NE OLMUŞTU?

EPDK, koronavirüs nedeniyle elektrik ve doğal gaz faturaları için yeni düzenlemeye gitmişti. Buna göre, 3 ay boyunca elektrik ve doğal gaz faturaları için sayaç okuma yapılmayacak, abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına göre fatura gönderilecek.

Söz konusu düzenlemeye muhalefetten tepki gelmişti. Hem İYİ Parti, hem de CHP, doğal gaz ve elektrik faturalarının üç boyunca ertelenmesini önermişti. İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, abonelerin elektrik ve doğalgaz faturalarının üç ay boyunca ertelenmesini, sonrasında tahakkuk eden miktarın, 12'ye bölünerek, sonraki bir yıl boyunca abonelerin gelecek faturalarına eşit miktarlar halinde eklenmesini tavsiye etmişti.

CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel de doğal gaz ve elektrik fatura okuyanların koronavirüsle mücadele çerçevesinde korumaya alınmasının 'doğru bir karar' olduğunu vurgulayarak "Ancak EPDK, sayaç okuyanlara gösterdiği bu özeni, abonelere de, yani vatandaşa da göstermeli" açıklaması yapmıştı.

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 356'ya, vaka sayısı ise 18 bin 135'e yükseldi.

BİR GÜNDE 79 KİŞİ ÖLDÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'deki koronavirüs vaka ve ölü sayısına ilişkin güncel verilerini Twitter hesabından paylaştı. Son verilerine göre Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 79 kişi daha hayatını kaybetti.

Test sayısında da büyük artış gözlemlendi, yine dün açıklanan verilere göre son 24 saatte 18 bin 757 test yapıldı ve böylece 2 bin 456 yeni vaka tespit edildi.

415 HASTA TAMAMEN İYİLEŞTİ

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre, koronavirüs tedavisi gördükten sonra tamamen iyileşen hasta sayısı 415'e yükseldi. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı ise bin 101'e oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN