En etkili mücadele test

En etkili mücadele test

3.5 aylık salgın mücadelesinde en belirleyici unsurun test olduğu ortaya kondu. Singapur, Güney Kore, Almanya bu sayede kırmızı hatları belirleyip izolasyon adımları attı. Türkiye’de toplam test sayısı da 180 bini aştı.

Dünyada Kovid-19 salgınında toplam vaka sayısı bir milyon 250 bini geçerken, 65 binden fazla insan ise hayatını kaybetti. Geçen yıl aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve büyük bir hızla tüm dünyaya yayılan salgın hastalıkla mücadelede ise ülkeler farklı stratejiler izledi. ‘Görünmeyen düşmana’ karşı atılan adımlardan öne çıkan ise test sayısını artırmak ve pozitif vakaların çevresine sıkı izolasyon uygulamak oldu.

Test sayılarında ilk sırada ABD geliyor, onu Almanya ve Rusya izliyor. ABD yönetimi 325 milyonluk ülkede şu ana dek 1 milyon 656 bin kişiye test yaptı. ABD’deki vaka sayısı artışı da bir anda salgının merkezi konumunda bulunan İspanya ve İtalya’yı geride bıraktı. ABD, salgını kontrol altına alabilmek için Güney Kore ve Almanya gibi test sayısını ciddi oranda artırıp, hasta olanları belirlemeyi hedefliyor.Almanya ise 900 binden fazla kişiye test uyguladı. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, haftada 300 ila 500 bin test gerçekleştirme imkanına sahip olduklarını söylemişti. Ülkede son üç günde vaka sayısında düşüş yaşandığı açıklandı. İspanya’da da Kovid-19 hastalarında ölü sayısında 2 Mart’tan, vaka sayısında da 25 Şubat’tan bu yana günlük oranlar açısından en düşük artışlar tespit edildi. Ülkelerin açıkladığı testlerin hangi oranda pozitif çıktığı bilgisi ise yetkili makamların takip ettikleri stratejileri gösteriyor. Örneğin Fransa, İngiltere ve İran’da pozitif çıkan test oranı yüzde 20’nin üzerinde. Bu ülkelerde sadece hastaneye kaldırılan ağır Kovid-19 vakalarına test yapıldığı belirtiliyor. Epidemoloji uzmanları gerçek vaka sayısının bilinmediğine dikkat çekerek aslında Kovid-19’un öldürme oranının resmi rakamlardan daha düşük olduğunu tahmin ediyor.

250 BİN KİŞİ İYİLEŞTİ

Dünyada koronavirüs teşhisi konulduktan sonra iyileşenlerin sayısı 253 bin 597 kişiye yükseldi. İyileşen vaka sayısı en fazla Çin’de görüldü. Ülkede 76 bin 964 kişi sağlığına kavuştu. Çin’den sonra en fazla vakanın iyileştiği ülkeler sırasıyla İspanya (38 bin 80), Almanya (26 bin 400), İtalya (20 bin 996), İran (19 bin 736), Fransa (15 bin 438) ve ABD (14 bin 828) oldu. Güney Kore’de ise tespit edilen 10 bin 237 kişiden 6 bin 463’ü iyileşti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN