Yabancı uzmanlar açıkladı! Merkez Bankası faiz artıracak mı? Hepsi o rakamda birleşti

Yabancı uzmanlar açıkladı! Merkez Bankası faiz artıracak mı? Hepsi o rakamda birleşti

Yabancı uzmanlardan açıklama geldi! Merkez Bankası faiz kararında artışa mı gidecek? Hepsi o rakamda birleşti! Uzmanlardan Merkez Bankası tahmini...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu bugün nisan ayı faiz kararını açıklayacak. AA Finans'ın yaptığı beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB'nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmasını bekliyor.

FAİZ KARARI 14.00'TE AÇIKLANACAK

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı | Ekonomi Haberleri

Beklentilere göre, nisan ayı faiz kararı saat 14.00'te açıklanacak. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 50 ile yüzde 55 arasında değişiyor.

Geçen ay yapılan PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 50'ye yükseltilmişti. Bu ayın kararında ise piyasa uzmanları, faizin sabit bırakılacağı yönünde görüş birliği içindeler.

16 EKONOMİSTİN FAİZ BEKLENTİSİ

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı | Piyasa Haberleri

AA Finans tarafından gerçekleştirilen TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin yapılan beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete katılan ekonomistlerin politika faizindeki değişiklik beklentilerinin medyan değeri, faizin mevcut seviyesi olan yüzde 50'de sabit tutulması yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 50 ile yüzde 55 arasında değişti.

Yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 olarak belirlendi.

Geçen ay yapılan PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 50'ye yükseltilmişti.

Yabancı uzmanlar da TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit tutacağını tahmin ediyor. Ayrıca, bankanın politikaları ve cari işlemlerdeki iyileşme öngörüleriyle birlikte liranın önümüzdeki aylarda değer kazanabileceği belirtiliyor.

Natixis Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ekonomisti Inna Mufteeva, "Mevcut TCMB Başkanı'nın güvenilirliğini ve bağımsızlığını pekiştiren mart ayındaki beklenmedik faiz artırımının ardından bu faiz artışının liraya olumlu etkisini göz önünde bulundurursak TCMB bu kararın bundan sonra Türk ekonomisine nasıl yansıdığını görmek isteyebilir." dedi.

Mufteeva, liranın bir süre istikrara kavuştuğunu, en azından değer kaybı hızının yavaşladığını belirterek, dövizdeki olumlu trendin ileriki aylarda yurt içi fiyat baskılarını azaltabileceğini ifade etti. Ayrıca, nisan ayına ilişkin enflasyon verilerinin 3 Mayıs'ta açıklanacağını ve bu verilerin fiyat dinamiklerindeki iyimser eğilimi teyit edebileceğini söyledi.

Öte yandan, iletişim ve ileriye yönelik söylemlerin açıkça şahin olabileceğini dile getiren Mufteeva, bu faktörler göz önüne alındığında mevcut durumun devam edeceği ve faizlerin sabit kalacağı öngörüsünde bulundu.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal ise TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağı öngörüsünde bulundu. Drimal, Türkiye'nin cari işlemler dengesindeki iyileşme ve TCMB'nin parasal sıkılaştırmasının etkisiyle liranın güçlenebileceğini ve bu güçlenmenin ikinci ve üçüncü çeyreklerde daha belirgin olabileceğini belirtti.

Turizm sezonunun artmasıyla birlikte cari işlemler dengesindeki iyileşme ve TCMB'nin sıkılaştırma politikası, liraya destek olabilir. Drimal, "Liranın, ikinci ve üçüncü çeyreklerde güçlenmesini bekliyoruz." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN