Son aylarda düşüşe geçmişti ama... Emlak piyasası 2025'te tersine dönecek

Son aylarda düşüşe geçmişti ama... Emlak piyasası 2025'te tersine dönecek

İstanbul'daki konut piyasasında, kiralık daire fiyatları artarken, satılık daire fiyatlarında düşüş gözleniyor. Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, piyasanın bu sene durağan olmasına rağmen 2025'te durumun değişeceğini belirtiyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimleriyle mevduat sahiplerinin yatırımlarını konuta yönlendireceğini ve 2025'in ikinci yarısı ile 2026'da konut talebinin artacağını öngörüyor.

Son verilere göre, Türkiye genelinde satılık daire fiyatları, mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 5.1 oranında düştü. Bu, fiyatların reel anlamda ilk kez gerilediğini gösteriyor. Ancak, aynı dönemde kiralar, yüzde 55-58 oranında bir artış göstererek tersi bir eğilim sergiledi.

FAİZ ORANLARI VE FİYAT UÇURUMLARI ETKİLİ

Konut satışlarında yaşanan bu durgunluğun en önemli nedenleri arasında faiz oranlarındaki artış ve büyükşehirlerle Anadolu şehirleri arasındaki fiyat farklılıkları gösteriliyor. Gayrimenkul Hukukçusu Ali Güvenç Kiraz, "Piyasanın kendi kendini düzenlemesi ve büyükşehirlerle diğer şehirler arasındaki fiyat uçurumları, satış fiyatlarının gerilemesinde başlıca etkenler" dedi.

KİRALAR SABİTLENİYOR, BÜYÜKŞEHİRLERDE EV SAHİBİ OLMAK ZORLAŞIYOR

Haber Global'de yer alan habere göre; Kiraz, "Kiralık konut fiyatlarında yılbaşında yaşanan artış, şubat ve mart aylarında durgunluğa yerini bıraktı. Bu, konut kiralamak isteyenler için bir fırsat sunuyor" şeklinde konuştu. Ayrıca, büyükşehirlerde ev sahibi olmanın giderek zorlaştığını ve konut kredilerinin faizlerinin ödenebilecek seviyelerde olmadığını belirtti.

2025'TE YENİDEN ARTMAYA BAŞLAYACAK

Avukat Sinan Keskin, konut fiyatlarındaki reel gerilemenin ana sebeplerinden birinin artan konut kredi faizleri olduğunu söyledi. Seneye fiyatların yeniden yükselişe geçeceğini söyleyen Keskin, "2025 yılında faiz indirim sürecine girilmesiyle birlikte, mevduat sahiplerinin yatırımlarını konuta yönlendireceğini ve kentsel dönüşüm sürecinin de fiyatları artıracağını öngörüyorum" dedi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN DESTEK ÇAĞRISI

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, seçim sonrası sürecin olumsuz beklentilerini ortadan kaldırsa da, konut talebinin düşük kalacağını ve yeni projelere başlama iştahının düşük olacağını belirtti. Işık, "Sektör olarak birlikte hareket etme zamanı" ifadesini kullandı.

EV SAHİPLERİNİN SAYISI AZALDI

Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur ise, "Artan kira fiyatları ve inşaat maliyetlerinin yükselmesi, gayrimenkul yatırımlarını olumsuz yönde etkiliyor" diyerek, bu durumun hem konut sahibi olma girişimlerini zorlaştırdığını hem de kira ödemek yerine ev sahibi olmayı tercih edenlerin sayısını azalttığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN