Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor: Bildirmek için son gün 1 Nisan

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor: Bildirmek için son gün 1 Nisan

Türkiye'de vergi mükellefleri için 2023 yılına ait gelir vergisi beyannamelerini verme süresi devam ediyor. Özellikle kira ve ücret kazancı gibi gelir türlerine ilişkin beyannamelerin 1 Nisan'a kadar yetkili vergi dairelerine verilmesi gerekiyor.

Türkiye'de, 2023 yılına ait gelir vergisi beyannamelerinin verilmesi için son tarih olan 1 Nisan'a yaklaşılırken, mükellefler için önemli bir hatırlatma yapıldı. Konut ya da iş yerini kiraya verenlerin elde ettikleri gelirleri beyan etme süresi de bu tarihe kadar uzatıldı.

SON GÜN 1 NİSAN

Mülk sahipleri, 21 bin liralık istisna tutarını aşan konut kira gelirleri için, iş yeri kira geliri elde edenlerin ise 150 bin lirayı aşan gelirlerini 1 Nisan Pazartesi gününe kadar beyan etmeliler. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, beyan edilmeyen gelirler vergi incelemesine tabi tutulabilir.

Başkanlık tarafından başlatılan "hazır beyanname sistemi" ile mülk sahiplerine kolaylık sağlanırken, kiracılar da "kira bildirim formu" ile beyan sürecine dahil edildi. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi üzerinden bu formu doldurarak beyanlarını yapabilecekler. Bu adım, mülk sahipleri ve kiracılar arasında beyanların karşılaştırılmasını mümkün kılıyor.

VERGİ DAİRESİNE GİTMEDEN HALLETMEK MÜMKÜN

Gelir vergisi beyannamelerini doldurmak için elektronik ortamda sunulan Hazır Beyan Sistemi, mükelleflere büyük kolaylık sağlıyor. Mükellefler, "gib.gov.tr" adresi üzerinden ulaşabilecekleri bu sistemle, vergi dairesine gitmeden beyanlarını verebiliyorlar.

Ayrıca, yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden tahakkuk eden vergilerin ödenmesi için de mükelleflere iki eşit taksit imkanı sunuluyor. Tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli ödeme yöntemleriyle ödenebilecek.

Öte yandan, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların ödeme süreleri de 1 Nisan'da sona erecek. Mükellefler, bu tarihe kadar yapılandırılan borçlarını ödemek durumundalar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN