Ekonomist Hakan Kara: Merkez Bankası dövizde net satışa döndü

Ekonomist Hakan Kara: Merkez Bankası dövizde net satışa döndü

TCMB eski Başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya hesabından 5 Haziran’dan itibaren 20 milyar dolarlık net alım yapan Merkez Bankası'nın geçen hafta yeniden döviz satmaya başladığını söyledi.

Seçimlere kadar Türkiye'de Merkez Bankası'nın arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle döviz kurları baskı altında tutuluyordu ancak 28 Mayıs'tan itibaren bu baskılar kaldırıldı ve döviz kurları serbest bırakıldı.

Seçim öncesinde dolar/TL kuru 20 liranın altındaydı, ancak seçimden yaklaşık bir hafta sonra 23 lirayı geçti. Daha sonra, 22 Haziran'daki Merkez Bankası faiz toplantısına kadar dolar/TL kuru 23,4-23,6 lira arasında bir dengeye oturdu. Ancak faiz oranlarının yeteri kadar artırılmaması nedeniyle döviz kuru yeniden yükselerek 26 lirayı geçti.

Geçtiğimiz hafta ise dolar kuru 27 lirayı, euro 30 lirayı gördü.

Ekonomist Hakan Kara, seçimlerden sonra dolar kurunda yüzde 35 artışın esas nedeninin MB’nin 5 Haziran’dan sonra 20 milyar dolardan fazla net alım yapması olduğunu söyledi.

Ancak Kara, geçen hafta TCMB’nin nette tekrar dolar satmaya başladığını bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN