Doları olanın feleği şaşacak! Merkez bankasının bir hamlesine bakıyor... Eğer bunu yaparlarsa geçmiş olsun

Doları olanın feleği şaşacak! Merkez bankasının bir hamlesine bakıyor... Eğer bunu yaparlarsa geçmiş olsun

Elinde doları bulunanların feleği şaşacak. Uzman isim açıkladı gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Eğer bunu yaparlarsa şimdiden herkese geçmiş olsun… Dolardaki hızlı düşüşü işaret eden 10 Haber ekonomi yazarı Erdal Sağlam, kısa sürede gerçekleşen hızlı döviz girişinin TL kontrolünde zorluk yarattığını belirterek hızlı bir düşüş beklentisi olduğunu duyurdu. İşte dolardaki son gelişmeler…

10 Haber yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası'nın Dün bankaları %50'nin altında faizle fonladığını belirterek sebebinin sisteme yüklü miktarda döviz girişi olduğunu söyledi. Bankaların aşırı döviz girişi nedeniyle TL'yi kontrol etmekte zorlandığını belirten Erdal Sağlam, bazı bankacılara göre dolar kurunun hızla gerilediğini aktardı.

TL'DE RİSK ORTAYA ÇIKIYOR

Son dönemde artan döviz girişi nedeniyle likiditenin yönetimde zorluklar yaşattığını işaret eden Erdal Sağlam, Merkez Bankası'nın fonlama faizlerinde ani değişikliklere neden olduğunu söyleyerek TL'de değerlendirme riskinin ortaya çıktığını vurguladı.

dolat-tl.jpg

Geçtiğimiz süreçlerde bankalara %50'nin altında faizle fonlama yaptığını belirten Sağlam, “Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde bankalara yüzde 50'nin altında faizle fonlama yaptı. Seçim sonrası artan döviz girişinin, likidite yönetiminde sıkıntılara yol açtığı gözlemleniyor. Kısa sürede gerçekleşen fazla döviz girişi, sıkı para politikasının gevşemesine neden olarak, TL'nin kontrolünde zorluk yaratıyor.” şeklinde konuştu.

KUR İSTİKRARINI ZORA SOKUYOR

Mevcut durumda Merkez Bankası'nın sabit kur politikasını sürdürmekte zorlanabileceğini dile getiren Sağlam, fazla döviz yönetimindeki güçlükleri işaret ederek kur istikrarının zora sokulabileceğini ifade etti. Bu durumun TL'de hızlı bir değerlendirmeye yol açabileceğini ifade eden Sağlam, Merkez Bankası'nın döviz alımlarını durdurmak zorunda kalması durumu ile birlikte kur fiyatlarının düşeceği ve sert bir dalgalanma yaşanabileceği öngörüsünü öne sürdü.

dolar.jpg

Erdal Sağlam, “Merkez Bankası'nın fonlama faizini yüzde 50’nin altına düşürmesiyle birlikte, bu adımın kalıcı olup olmayacağı tartışılıyor. Bu hareket, bir günlük bir likidite hatası mı yoksa bilinçli bir politika değişikliği mi, henüz net değil. Eğer fonlama faizi düşmeye devam ederse, bankalar mevduat faizlerini de hızla aşağı çekecek ve TL'ye dönüş süreci olumsuz etkilenebilecek.” dedi.

YÖNETİMDE YENİ ADIMLAR GEREKİYOR

Fazla döviz girişinde TL'yi kontrol altında tutmak ve fazla parayı çekmek gibi adımların izlenebileceğini ifade eden Sağlam, likitide bonusu veya hazinenin borçlanmasının arttırılmasının gündemde yer alabileceğini vurguladı. Alınan tedbirlerin yeterli gelmeyeceğini işaret eden Sağlam, ekonomide daha radikal adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

dolar-1.jpg

Ekonomi yönetimi ile para politikası araçlarının tek başına yeterli olmayacağı vurgulayan Sağlam, daha etkin maliyet tedbirler alınması gerektiğini belirterek aksi durumlarda kurda sağlanabilecek istikrarın kaybolması ve enflasyonun yeniden yükselmesi gibi sorunların ortaya çıkabileceğine değindi.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN