Eczanelerde corona virüs için ilaç var mı? Koronavirüsten koruyacak şeyler

Eczanelerde corona virüs için ilaç var mı? Koronavirüsten koruyacak şeyler

Ölümcül corona virüsün ülkemizde görülmesinin ardından vatandaşlar da kendi önlemlerini almaya başladı. Eczanelere akın eden halk, koronavirüs ilacını merak ediyor. Peki, corona virüs için ilaç var mı? Koronavirüsten koruyacak şeyler neler? Corona virüsü ne engeller? Detayları KARAR.com okurları için derledik...

Eczanelerde corona virüs hareketliliği yaşanıyor... Çin'de ortaya çıkan ve bugüne kadar 4 binden fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüsün, ülkemizde de görülmesinin ardından halkın tedirginliği arttı. Eczanelerin yolun ututan halk, korona virüsünden koruyacak temizlik malzemelerine ilgi gösterdi. Peki, "corona virüs için ilaç var mı?", "Korona virüsünden koruyacak şeyler neler?", "Corona virüs ilacı var mı?" sorularının yanıtları merak ediliyor. İşte detaylar...

FAHRETTİN KOCA: CORONA VİRÜSÜ ÜLKEMİZDE GÖRÜLMÜŞTÜR

CORONA VİRÜS İÇİN İLAÇ VAR MI?

Koronavirüse özel bir tedavi bulunmuyor. Hastanın genel durumuna göre gerekli destekeliyici tedavi uygulanıyor.

CORONAVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıklar yoluyla bulaşıyor.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

* Ateş
* Solunum sıkıntısı
* Öksürük

Şiddetli vakalarda ise;

*Zatürre
*Ağır solunum yetmezliği
*Böbrek yetmezliği

KORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ VARSA NELER YAPILMALI?

Son 14 gün içinde virüsün görüldüğü ülkelerden birinden geldiyseniz veya hastalık belirtileriniz varsa cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

KORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

* El hijyenine önem verilmeli
* Kapalı alanlar sık sık havalandırılmalı
* Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalı
* Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalı
* Toklaşma ve sarılmadan kaçınılmalı, olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalı
* Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalı
* Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmeli
*Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalı

ECZANELERE YOĞUN İLGİ

Ölümcül corona virüsüne karşı tedbirli olunması uyarılarının ardından eczanelerde yoğlunluk oluştu. En çok maske, eldiven, kolonya, el dezenfektanı ve ıslak mendil satılıyor.

Beşiktaş'ta eczanesi olan Fulya Sütsever, "2 aydır zaten maske çok satılıyordu. Şimdi alkol içeren el dezenfektanı ve kolonya çok satılıyor. Bir de bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar çok satılıyor. Gelenler genellikle bilinçli ve çok araştırma yapmış olarak geliyorlar. El dezenfektanını da, maskeyi de, ilaçları da koruyucu olarak alıyorlar. Talebe kesinlikle yetişemiyoruz. Sabahtan beri mal bulmaya çalışıyorum.

El dezenfektanları sıfır vaziyette. Kaliteli maske kalmadı, piyasadakiler koronavirüsüne cevap vermeyecek şekilde ama paniğe gerek olduğunu zannetmiyorum. Maskenin zaten hasta olana takılması gerektiği söylendi ama el dezenfektanı ve bol el yıkamanın çok önemli olduğunu vurgulamak isterim" dedi.

"KORKUDAN MASKE ALDIM"

Eczaneden maske ve kolonya alan Seda Yılmazmaden ise, "Olayın etkisi altındaydık, dün akşam da duyunca daha da çok etkilendim. Oğlumu, torunumu, kendimi düşündüm. Onun için bunları aldım. Takmak için maske ve kolonya aldım. Korunmamız gerektiği için aldım. Stresten, korkudan ve heyecandan aldım" dedi.

"ÖNLEMİMİZİ ALIYORUZ"

Eczaneye el losyonu almaya gelen Bülent Kaya da, "Çocuklarıma da, kendime de dün hem sprey hem kolonyalı mendil aldım. Biz önlemimizi hem kendimiz hem çocuklarımız için alıyoruz. Gerisi artık devlete kalmış. Evde bir kutu maskemiz var, ayrıca çocuklar için alkollü el losyonu aldım" dedi.

"YOĞUNLUK YAŞIYORUZ"

Eczane işleten Eser Doğru ise, "El dezenfekte jelleri ve mendilleri, maske, bağışıklık sistemi için ilaçların satışı arttı. Özellikle dün bakan konuşmuş, ondan sonra baya bir yoğunluk oldu. Ben dün nöbetçiydim. Bayağı bir satış oldu, hiçbir şey kalmadı gibi bir şey. İnsan telaşlandıkları için kendince korunmanın yöntemlerini arıyorlar" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN