New York Times'tan çarpıcı Netanyahu iddiası: UCM tutuklama emri çıkarmaya hazırlanıyor

New York Times'tan çarpıcı Netanyahu iddiası: UCM tutuklama emri çıkarmaya hazırlanıyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, İsrail ve Hamas liderlerine yönelik savaş suçları bağlamında tutuklama emirleri çıkarma hazırlığında olduğuna dair inanç giderek artıyor. The New York Times'ın aktardığına göre İsrailli yetkililer, tutuklama emrinin Netanyahu için de çıkarılmasını bekliyor.

İsrailli yetkililer, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Hamas ile devam eden çatışmalar bağlamında İsrail hükümeti üst düzey yetkililerine ve Hamas liderlerine yönelik tutuklama kararları çıkarabileceğine inanıyor. New York Times, haberini beş İsrailli yetkilinin açıklamalarına dayandırdığını aktardı.

Mahkeme, 2021 yılında başlattığı ve Filistin topraklarındaki olası savaş suçlarını kapsayan soruşturmayı sürdürmekte. İsrailli yetkililer, Gazze'ye yapılan insani yardımların engellenmesi ve Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına verilen tepkiler nedeniyle suçlanabilirler. İsrailli yetkililer, olası tutuklama kararlarından endişe duyarken, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun da bu kararlarda adının geçebileceğine inanılıyor.

BAŞSAVCI YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI

The New York Times'ın aktardığına göre; Uluslararası Ceza Mahkemesi, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'ndeki olayları incelemeye devam ediyor. Mahkemenin başsavcısı Karim Khan, çatışmalar sırasında yaşanan olayların soruşturulduğunu teyit etmiş, ancak ofisi New York Times'ın makalesi hakkında yorum yapmayı reddetti. Netanyahu'nun ofisi de yorum yapmaktan kaçınırken, başbakan, ICC'nin müdahalesinin demokratik ülkeler için tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini ifade etti. Netanyahu, "Liderliğim altında, İsrail kendini savunma hakkını sınırlamaya yönelik her türlü ICC girişimini kesinlikle reddedecektir," dedi.

ABD'DEN İSRAİL'E ELEŞTİRİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi'ndeki savaş nedeniyle insan hakları durumunun bozulduğunu belirten bir rapor yayımladı. Ancak, ABD yönetimi, raporda belirlenen ihlaller nedeniyle henüz İsrail'e herhangi bir yaptırım uygulamadı. Daha önce, ABD'nin İsrail ordusuna bağlı Nahal Tugayı ve diğer birimlere insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uygulamayı düşündüğü bildirilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN