Ekvadorlular sandık başına gidiyor: Suikastin gölgesinde seçim

Ekvadorlular sandık başına gidiyor: Suikastin gölgesinde seçim

Son dönemde siyasetçilere yönelik saldırılarla anılan Güney Amerika ülkesi Ekvador’da halk, sandık başına gidiyor. Seçimler, son haftalarda üç siyasetçinin saldırılarda yaşamını yitirmesinin ardından gerçekleşiyor.

Adaylara yönelik silahlı saldırıların ve cinayetlerin gölgesinde devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına giden Ekvadorlular, ülkeyi şiddet sarmalından ve ekonomik sıkıntılardan çıkarmasını umdukları yeni lideri ve yasama organını belirleyecek.

Suçlardaki keskin artışın görüldüğü ülkede adaylar, işsizlik ve buna bağlı olarak yaşanan beyin göçünü durdurma ile ekonomiyi düzlüğe çıkarma yönünde vaatlerde bulundu. Mevcut hükümet ise suçlardaki artıştan uyuşturucu çetelerini sorumlu tutuyor.

İKİNCİ TURA KALABİLİR

Oy verme işleminin 18 ile 65 yaş arasındakiler için zorunlu olduğu Ekvador’da 13 milyon kayıtlı seçmen aynı zamanda ulusal meclisin 137 üyesini de belirleyecek. Yetkililer 100 bin polis ve askerin oy verme merkezlerinde güvenliği sağlayacağını bildirdi.

Bir adayın ilk turda kazanabilmesi için oyların yüzde 50'sini ya da en yakın rakibinden 10 puan önde olması ve yüzde 40'ını alması gerekiyor. Hiçbir adayın bu oy oranına ulaşamaması halinde seçimin ikinci turu 15 Ekim'de yapılacak.

BAŞKAN ADAYLARI DİKEN ÜSTÜNDE

Eski bir araştırmacı gazeteci ve milletvekili olan ve yolsuzluğa karşı duruşuyla tanınan başkan adayı Fernando Villavicencio, 9 Ağustos'ta bir kampanya etkinliğinden çıktığı sırada uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Polisin suç çetelerine mensup olduğunu bildirdiği Kolombiyalı altı şüpheli cinayetle ilgili olarak gözaltında tutuluyor.

euronews’te yer alan habere göre, diğer başkan adayları da kendilerine yönelik saldırılar olduğunu bildirdiler, ancak polis birçok vakada şiddetin adayların kendilerine yönelik olmadığını savundu. Son olarak 19 Ağustos’ta başkanı adayı Otto Sonnenholzner'in ailesiyle birlikte yemek yediği restoranın yakınında bir çatışma yaşandı. Polis, hadisenin aday ile bağlantılı olmadığını bildirirken, Sonnenholzner açıklamayı doğruladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN