Dünyanın en zengin kentleri belli oldu

Dünyanın en zengin kentleri belli oldu

Dünyanın en zengin şehirleri belli oldu. Listede New York 2024'te de birinciliğini korurken ABD, ilk 50 şehir arasında 11 şehirle en fazla temsil edilen ülke oldu. New York'taki milyoner, santi-milyoner ve milyarder sayısı oldukça yüksek. San Francisco Körfez Bölgesi ikinci sırada yer alırken, Tokyo ve Londra gibi uzun süredir zengin şehirler sıralamada geriledi. Çin'deki şehirlerde milyoner nüfusunda önemli bir artış yaşanırken, Afrika veya Güney Amerika'dan hiçbir şehir sıralamaya giremedi.

Dünyanın En Zengin Şehirleri Raporu'na göre, New York City birinci sıradaki yerini koruyarak listenin zirvesindeki yerini korudu. İlk 50 şehir arasında yer alan 11 şehirle Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ülke bazında en fazla şehriyle öne çıktı.

Her yıl Henley & Partners ile küresel veri istihbarat firması New World Wealth tarafından yayınlanan '2024 Dünyanın En Zengin Şehirleri Raporu', New York City'nin liderliğini sürdürdüğünü belirtiyor. 1 milyon dolar veya daha fazla likit yatırım yapılabilir servete sahip yerel milyonerlerin sayısı göz önüne alındığında, ABD, New York City de dahil olmak üzere ilk 50'de 11 şehirle başı çekiyor. New York şehrinin toplam serveti şu anda 3 trilyon doları aşarken, bu rakam birçok büyük G20 ülkesinde tutulan toplam servetten daha yüksek seviyede bulunuyor. New York'ta yaşayanların sayısı ise oldukça dikkat çekici: 349.500 milyoner, 744 santi-milyoner (100 milyon doların üzerinde yatırım yapılabilir servete sahip) ve 60 milyarder bulunmakta.

İkinci sırada, San Francisco ve Silikon Vadisi'ni içeren Kuzey Kaliforniya'nın Körfez Bölgesi yer alıyor. Körfez Bölgesi, son on yılda milyoner nüfusunu yüzde 82 oranında artırarak dünyanın en yüksek servet büyüme oranlarından birine sahip olmuş durumda. Bölge, 305.700 milyoner, 675 santi-milyoner ve 68 milyardere ev sahipliği yapmakta.

SİNGAPUR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Öte yandan, Tokyo'nun on yıl önce dünyanın en zengin şehri olmasıyla birlikte, son on yılda yerleşik yüksek net değerli bireylerin (HNWI) sayısında yüzde 5'lik bir düşüş yaşaması nedeniyle üçüncü sıraya gerilediği görülüyor. Singapur ise son on yılda milyonerlerde yüzde 64'lük etkileyici bir artışla küresel sıralamada iki basamak yükselerek dördüncü sıraya ulaşmış durumda. Bu durum, Singapur'un Tokyo'yu Asya'nın en zengin şehri olarak yerinden etme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise Londra'nın sıralamadaki düşüşü. Uzun yıllar dünyanın en zengin şehri olan Londra, son on yılda yaşanan yüzde 10'luk bir düşüşle beşinci sıraya gerileyerek 227.000 milyoner, 370 santi-milyoner ve 35 milyarderle sınırlı kalıyor. Bu süreçte, Los Angeles'ın ise iki sıra yükselerek altıncı sıraya yerleştiği ve zengin nüfusunda yüzde 45'lik bir artış gösterdiği görülüyor.

Henley & Partners CEO'su Dr. Juerg Steffen, dünyanın en zengin şehirlerindeki büyümenin önemli bir faktörünün finansal piyasalardaki güçlü performans olduğunu belirtiyor. Steffen, "S&P 500'ün geçen yılki yüzde 24'lük kazancı, Nasdaq'ın yüzde 43'lük artışı ve Bitcoin'in yüzde 155'lik şaşırtıcı rallisi, varlıklı yatırımcıların servetlerini canlandırdı" diyor. Ayrıca, yapay zeka, robotik ve blok zinciri teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin, servet oluşturma ve biriktirme için yeni fırsatlar sunduğunu ekliyor. Bununla birlikte, Steffen'a göre, yeni fırsatlar ortaya çıksa bile, eski riskler devam ediyor.

ÇİN’DE MİLYONER PATLAMASI

Rapora göre, Çin'in en son 'En Zengin 50 Şehir' sıralamasında dikkat çeken bir performans sergilediği görülüyor. Listenin beş şehrini oluşturan Çin anakarası, Hong Kong (143.400 milyoner) ve Taipei (30.200) dahil olmak üzere toplam yedi şehirle temsil ediliyor. Pekin, son on yılda milyoner nüfusunda yüzde 90'lık bir artışla ilk kez ilk 10'a girerken, Hong Kong'un dört sıra düşerek dokuzuncu sıraya gerilediği görülüyor. Şanghay, Shenzhen, Guangzhou ve Hangzhou gibi Çin şehirleri de önemli artışlarla dikkat çekiyor.

Afrika veya Güney Amerika'dan hiçbir şehrin Dünyanın En Zengin 50 Şehri arasında yer almadığına dikkat çekilirken, rapor, gelecekte önde gelen küresel servet merkezlerinin saflarına katılabilecek birkaç yükselen yıldızı tanımlıyor. Nairobi'deki 4.400 milyoner ve Cape Town'daki yüzde 20'lik milyoner artışı gibi veriler, bu şehirlerin gelecekte daha büyük bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

DÜNYANIN EN PAHALI ŞEHİRLERİ

Ortalama servetin 20 milyon doları aştığı süper zenginler için Monako, dünyanın en güvenli limanı olarak öne çıkıyor ve kişi başına düşen servet bakımından dünyanın en üst sırasındaki şehri konumunda bulunuyor. Monako'nun metrekare başına 35.000 doları aşan daire fiyatları ile dünyanın en pahalı şehirleri listesinde başı çektiği belirtiliyor.

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel ise dünyanın en zengin 10 şehrinden 7'sinin, yabancı yatırımı teşvik eden yatırım göçü programlarına sahip ülkelerde bulunduğunu ifade ediyor. Demirel, "Yatırım yoluyla New York, Singapur, Sydney, Viyana ve Dubai gibi önde gelen uluslararası servet merkezlerinde yaşama, çalışma, eğitim alma ve yatırım yapma hakkını güvence altına almak mümkün" diyor. Bunun, uluslararası zenginlik ve miras planlamasının giderek daha önemli bir yönü olduğunu ekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN