Corona virüs için maske takılır mı? Maske corona virüsten korur mu?

Corona virüs için maske takılır mı? Maske corona virüsten korur mu?

Corona için maske takmak etkili mi? Dünya genelinde 4 bini aşkın insanın hayatını kaybetmesine neden olan corona virüsü, ülkemizde de ortaya çıktı. Vatandaşlar koronavirüsten korunmak için kendi yöntemlerini geliştiriyor. En çok merak edilen konulardan biri de, "corona için maske takmak korur mu?", "corona virüs maske önerisi", "corona virüs maske tercihi", "corona maske fiyatları" oldu. Detaylar haberimizde...

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve yüzlerce ülkeye yayılarak binlerce insanın ölümüne neden olan koronavirüs, ülkemizde de bir kişide görüldü. Vatandaşlar, corona virüsüne önlem olarak maskelere yöneldi. Peki, "corona için maske takmak işe yarıyor mu?", "corona maskesi nedir?", "maske takmak coronadan korur mu?" Detayları KARAR.com okurları için derledik...

FAHRETTİN KOCA: CORONA VİRÜSÜ ÜLKEMİZDE GÖRÜLMÜŞTÜR

Corona virüsü insanları, yaşlıları ve önceden mevcut tıbbi rahatsızlıkları (yüksek tansiyon, kalp hastalığı veya diyabet gibi) nasıl etkilediğini öğrenirken, diğerlerinden daha sık ciddi bir hastalık gelişiyor gibi görünüyor.

ANTİBİYOTİKLER KORONAVİRÜSÜN ÖNLENMESİNDE VEYA TEDAVİSİNDE ETKİLİ MİDİR?

Hayır. Antibiyotikler virüslere karşı çalışmaz, sadece bakteriyel enfeksiyonlar üzerinde çalışırlar. COVID-19'a bir virüs neden olur, bu nedenle antibiyotikler çalışmaz. Antibiyotikler, corona virüsünün önlenmesi veya tedavisi için kullanılmamalıdır.

KENDİMİ KORUMAK İÇİN MASKE TAKMALI MIYIM?

Öksürük gibi solunum sistemi ile alakalı belirtileri olmayan kişilerin tıbbi maske takmasına gerek yoktur. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs semptomları olan kişiler için ve öksürük ve ateş gibi semptomları olan bireylere bakan kişiler için maske kullanılmasını önerir. Maske kullanımı özellikle sağlık çalışanları ve ayrıca birisine (evde veya sağlık kuruluşunda) bakan kişiler için çok önemlidir ve onların kullanması önerilmektedir.

CORONA VİRÜSÜ KULUKÇA DÖNEMİ SÜRESİ NE KADARDIR?

Kuluçka dönemi, virüsü yakalama ile hastalığın belirtilerini göstermeye başlama arasındaki zaman yani enfekte olunan zaman anlamına gelir. COVID-19 corona virüsü için kuluçka döneminin çoğunluğu tahmini olarak 1 ile 14 gün arasında, en yaygın olarak ise beş gündür.

İNSANLARA BİR HAYVAN KAYNAĞINDAN CORONA VİRÜSÜ BULAŞIR MI?

Coronavirüsler hayvanlarda yaygın olan büyük bir virüs ailesidir. İnsanlar nadşrende olsa bu virüslerle enfekte olarak daha sonrasında da diğer insanlara bulaştırarak yayılabilir. Örneğin, SARS-CoV misk kedileriyle ilişkilendirildi ve MERS-CoV dromedary develer tarafından iletildi. COVID-19'un olası hayvan kaynakları henüz doğrulanmamıştır.

Canlı hayvan pazarlarını ziyaret ederken olduğu gibi kendinizi korumak için hayvanlarla ve hayvanlarla temas eden yüzeylerle doğrudan temastan kaçının. Her zaman iyi gıda güvenliği uygulamaları sağlayın. Çiğ et, süt veya hayvan organlarını pişmemiş yiyeceklerin oluşturduğu (sakakatat gibi) kaçınmak ve çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünleri tüketmekten kaçınmak doğru olur.

EVCİL HAYVANIMDAN CORONA VİRÜS BULAŞIR MI?

Hayır. Kediler ve köpekler gibi refakatçi hayvanların veya evcil hayvanların enfekte olduğuna veya koronavirüse neden olan virüsü yayabileceğine dair kanıt yoktur.

KORONAVİRÜS NE KADAR SÜRE HAYATTA KALIR?

Corona virüse neden olan virüsün yüzeylerde ne kadar süre hayatta kaldığı kesin değildir, ancak diğer koronavirüsler gibi davranmaktadır. Çalışmalar, koronavirüslerin (COVID-19 virüsü hakkında ön bilgiler dahil) yüzeylerde birkaç saat veya birkaç güne kadar devam edebileceğini göstermektedir. Bu, farklı koşullar altında değişebilir (Örn. Yüzey tipi, ortam sıcaklığı veya nemi).

CORONAYA KARŞI YAPMAMAMAM GEREKEN BİR ŞEY VAR MI?

Aşağıdaki önlemler corona virüse karşı etkili DEĞİLDİR ve zararlı olabilir:

* Sigara içmek
* Geleneksel bitkisel ilaçları almak
* Birden fazla maske takma
* Antibiyotik gibi kendi kendine ilaç almak
* Her durumda, şiddetli ateş, kuru öksürük ve nefes alma zorluğunuz varsa, daha şiddetli bir enfeksiyon geliştirme riskini azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için erken tıbbi yardım alın ve son seyahat geçmişinizi sağlık uzmanınızla paylaştığınızdan emin olun.
* Enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve virüsten korunmak için standart öneriler arasında düzenli ve en az 20 saniye olmak üzere el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer alır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı semptomları gösteren kişilerle yakın temastan mutlaka kaçının ve en az 1 metre mesafede durun.

CORONAVİRÜSÜN TEDAVİSİ VAR MI?

Corona virüsü tedavisi belirli bir tedavisi olmayan bir sorundur. Ancak coronavirüs korunma yolu olan bir hastalıktır. Tedavide solunum sıkıntısı çeken hastalara solunum desteği verilmektedir. Ateş varsa ateş düşürücü verilmektedir. Gerekli vitamin takviyeleri alınarak, bol su içilip sıvı tüketilerek ve dinlenerek atlatabilir.

KORONAVİRÜS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN