Corona virüs en çok hangi yaş grubunu etkiliyor? Coronavirüs en riskli yaş grubu kimler?

Corona virüs en çok hangi yaş grubunu etkiliyor? Coronavirüs en riskli yaş grubu kimler?

2019 Aralık'ta ilk kez ortaya çıkan koronavirüs salgını, şu ana kadar 4 binden fazla insanın ölümüne neden oldu. Uzmanlar; bünyesi zayıf, astım, kalp problemi, solunum yetmezliği gibi kronik rahatsızlığı olan insanların koronavirüse karşı daha dayanıksız olduğuna dikkat çektiler. Peki, "corona virüs en çok hangi yaş grubunu etkiliyor?", "corona virüsten en çok kimler öldü?", "en riskli yaş grubu hangisi?" İşte detaylar...

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül koronavirüs, 10 Mart 2020'de ülkemizde de ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüse karşı alınan tedbirlerin artırıldığını belirterek okulların tatil edilmesi ihtimalini Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştüklerini aktardı. Dünya genelinde hayatını kaybeden 4 binden fazla insanın yaş grupları merak edildi. "Coronavirüs en çok hangi yaş grubunu etkiliyor?", "Corona virüsten en çok kimler ölüyor?", "Coronavirüsü en riskli yaş grubu" konu başlıklarını KARAR.com okurları için derledik...

FAHRETTİN KOCA: CORONA VİRÜSÜ ÜLKEMİZDE GÖRÜLMÜŞTÜR

CORONA VİRÜS EN ÇOK HANGİ YAŞ GRUBUNU ETKİLİYOR?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs nedeniyle meydana gelen ölüm oranının yüzde 3.4 olduğunu duyurdu. Ancak bu oran, yaş, cinsiyet, sağlık geçmişi gibi nedenlerle değişiklik gösterebiliyor.

100 binin üzerinde kişiye bulaşan virüs 4 bin 284 kişinin hayatına mal oldu. İstatistiklere bakıldığında koronavirüse karşı en yüksek ölüm oranı 80 yaş ve üzerindeki kişileri gösteriyor. Bu yaş grubunda koronavirüs kapanlardaki ölüm oranı yüzde 14.8. 70-79 yaşları arasındaki kişiler için bu oran yüzde 8 olarak açıklandı.

CORONA VİRÜS KİMLERİ ETKİLEMİYOR?

DSÖ'den alınan veriler üzerine oluşturulan rapora göre, bu oran 60-69 yaş grubu için yüzde 3.6, 50-59 yaş grubu için 1.3, 20-29 yaş grubu için yüzde 04. İstatistiklere bakıldığı zaman koronavirüs nedeniyle ölüm oranın en az görüldüğü yaş grunu ise 10-19 , 20-29 ve 20-39 yaş grupları.

Söz konusu rapora göre, bu yaş gruplarında koronavirüs kapan ve bu nedenle hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 0.2. Başka bir deyişle bu yaş gruplarında koronavirüs kapan her 1000 kişiden 2'si hayatını kaybetti.

CORONA VİRÜSÜ SADECE BAZI IRKLARI MI HEDEF ALIYOR?

İstatistiksel bulgulara göre tüm ırklardaki bireylerin SARS-CoV-2'ye karşı eşit düzeyde kişisel korunması gerekiyor. DSÖ, 27 Şubat 2020'de yaptığı açıklamada koronavirüsün sınır tanımadığını, ırk ya da etnik köken ayırt etmediğini ve ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile bir ilişkisi olmadığını belirtmişti.

KORONAVİRÜSÜN ERKEKLERE BULAŞMA RİSKİ DAHA MI FAZLA?

MERS ve SARS da olduğu gibi koronavirüsünün erkeklere bulaşma riski kadınlardan daha fazla. Kadınların daha az etkilenmesinin nedeni yani viral enfeksiyonlara karşı duyarlılıklarının daha az olmasının; bağışıklıkta önemli bir rol oynayan X kromozomundan ve seks hormonlarından kaynaklandığı düşünülüyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde Çin'de yapılan bu araştırma henüz dünyanın diğer bölgelerindeki bilim çevreleri tarafından test edilmedi.

Bazı uzmanlar Çin'de görülen kadın erkek arasındaki ölüm oranı farkının sigara kullanımına bağlı olabildiği iddiasında.

SİGARA İÇENLER KORONA VİRÜSE DAHA ÇABUK MU BULAŞIYOR?

Zira ülkede sigara kullanımı erkeklerde kadınlara oranla hayli yüksek. Uzmanlar sigara içenler için riskin yüksek olduğunu belirtiyor. Uzmanlar ayrıca kronik böbrek, karaciğer hastalıkları olanlar, kanser tedavisi görenler için riskin daha yüksek olduğu uyarısında bulunuyor.

CORONA VİRÜSÜN BULAŞMA ORANI NEDİR?

Koronavirüs MERS ve SARS'tan daha hızlı bir yayılım gösteriyor. Koronavirüsün yayılım katsayısının 2.2 ila 3.8 arasında değiştiği belirtiliyor.

EN ÇOK HANGİ ÜLKLERDE CAN KAYBINA NEDEN OLDU?

Ortaya çıkan son rakamlara göre, koronavirüsün en çok Çin'de ölüme neden oldu. Çin'de koronavirüs (Covid-19) salgınında can kaybı 3 bin 161'e yükseldi.

Çin'i İtalya ve İran takip ediyor. İtalya'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 631 olarak belirtiliyor. İran'da ise bu sayı 291.

'SÜPER BULAŞTIRICI' NE DEMEK?

Koronavirüsün farkında olmadan İngiltere, Fransa ve İspanya'ya yayılmasına neden olan 'süper bulaştırıcı' olarak adlandırılan kişinin kimliği geçtiğimiz günlerde 53 yaşındaki Steve Walsh olarak açıklanmıştı.

Singapur'da 20-23 Ocak tarihlerinde bir konferansa katılan Steve Walsh daha sonra tatil yapmak için Fransız Alpleri'ne gitti. Kaldığı evde bulunan 11 kişiye de koronavirüs bulaştıran Walsh, daha sonra Londra'ya geldi.

Yetkililer, uçakta 183 yolcu ve 6 uçuş görevlisi ile temas eden Steve Walsh'ın Londra'ya indiğinde hiçbir hastalık belirtisi göstermediğini açıkladı. Koronavirüs bulaşan hasta sayısının ve ölümlerin tüm dünyada artmaya başlamasıyla yerel halk sağlığı yetkilileriyle temasa geçen Steve Walsh'ın koronavirüs kaptığı tespit edildi.

İngiliz medyası, 2 hafta karantinada kalan Steve Walsh'ın tamamen tedavi edildiğini duyurdu. Fransız Alpleri'nde Walsh'un birlikte kaldığı 4 kişi ve bir çocuğun da testlerde corona virüs kaptığı tespit edildi. Bu kişilerden birisinin İspanya'nın Majorca kentinde yaşadığı ve ailesine corona virüs bulaşmadığı ortaya çıktı. Böylece koronavirüs Singapur'dan İngiltere, Fransa ve İspanya'ya bulaşmış oldu.

Son 20 yılda yapılan çalışmalar sonucunda her 5 kişiden bir kişi koronavirüs tipi rahatsızlıkları daha hızlı bulaştırıyor. Steve Walsh örneğinde olduğu gibi 'süper bulaştırıcılar', temasa geçtiği kişilere corona virüs tipi rahatsızlıkları çoğunluktan daha hızlı bulaştırıyorlar.

Bu kişilerin nasıl daha hızlı hastalık bulaştırdıkları ve tespit edilebilecekleri henüz bilinmiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN