Çin'de kalıcı sağlık puanı uygulaması geliyor

Çin'de kalıcı sağlık puanı uygulaması geliyor

Çin'in Hangzhou şehri, koronavirüsle beraber geçici olarak uygulanmaya başlayan sağlık puanını kalıcı hale getireceğini açıkladı. Kişilerin bilgilerine göre puan verilmesi esasına dayanan uygulama vatandaşlar arasında 'fişleme' endişelerine neden oldu.

Çin'in doğusunda bulunan Hangzhou şehri, çok tartışılacak bir adım atmaya hazırlanıyor. CNN'de yer alan habere göre Çin'de şubat ayından beri corona virüsü ile mücadele kapsamında bir sağlık puanı uygulaması mevcut. Bu puan kişinin, test sonuçları, virüslü kişilerle temas edip etmediği gibi bilgilerle oluşturuluyor. Ancak Hangzhou şehir yönetimi bunu daha detaylı bir şekilde kalıcı hale getirmek istiyor.

Kişinin ne kadar egzersiz yaptığı, alkol alıp almadığı, kaç sigara içtiği, yemek alışkanlıkları, uyku düzeni check-up sonuçları ve tıbbi bilgileri, telefon uygulamasındaki QR koda gömülü olacak. Bu bilgiler çerçevesinde herkese 0 ile 100 arasında sağlık puanı verilecek. Örneğin, günde 15 bin adım atan kişi 5 puan kazanırken, içilen her sigara için 3 puan düşecek.

"KALICI HALE GETİRMEK İSTİYORUZ"

Hangzhou Belediye Sağlık Komisyonu Direktörü Sun Yongrong, yaptığı açıklamada, “Sağlık puanı uygulamasını detaylandırmak ve kalıcı hale getirmek istiyoruz. Şirketler için de ‘grup sağlık puanı' olabilir. Böylece çalışanların günde ne kadar uyudukları, egzersiz yaptıkları, yıllık sağlık kontrollerine girip girmediği, kronik hastalığının durumu takip edilebilir” ifadelerini kullandı. Yongrong, bu verilerin nasıl elde edileceğiyle ilgili detayları ise vermedi.

Hangzhou'daki bu girişim, halkın büyük tepkisini çekti. Bu uygulama ile hem insanların fişleneceği hem de gizli kalması gereken tıbbi verilerin paylaşılacağı yönünde eleştiriler var. Çin'in Twitter'ı olan Weibo'dan bir kullanıcı, “Tıbbi geçmiş ve sağlık raporları kişisel gizlilik gerektirir. Sigara kullanmak, içki içmek, yeterince uyumamak sağlık puanını düşürecek. Bu, hayatlarımızın tamamen izleneceği anlamına mı geliyor?” diye yazdı.

AYRIMCILIK ENDİŞESİ VAR

Çin'de şu anki sağlık puanı uygulamasında, puanı düşük olan kişiler kamuya açık alanlara alınmıyor, toplu taşıma kullanamıyor. Salgın sonrasındaki uygulamada, puanı düşük olan kişilere nasıl bir yaptırım uygulanacağı açıklanmadı. Ancak bu insanların örneğin iş başvurusu sırasında ayrımcılığa uğrayacakları endişesi var.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN