Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Çanakkale Köprüsü geçiş garantisi var mı?

Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Çanakkale Köprüsü geçiş garantisi var mı?

2022 yılının Mart ayında tamamlanması öngörülen 1915 Çanakkale Köprüsünün geçiş ücretine dair açıklama paylaşılmıştı. Peki orta açıklığı 2023 metre ve toplam uzunluğu 3 bin 563 metre olan Çanakkale Köprüsünün geçiş garantisi var mı? Yılda en az kaç araç geçmesi lazım ve toplam maliyeti ne kadar? Tüm bilgiler KARAR.com'da...

352 kilometre toplam otoyol uzunluğu bulunan ve 10,5 milyar liraya mal olması beklenen 1915 Çanakkale Köprüsünün geçiş ücreti için Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir’den açıklama yapılmıştı. Hürriyet Yazarı Munyar da Çanakkale Köprüsünün araç geçiş garantisine dair detaylar paylaşmıştı. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Türkiye, inşallah ulaşımda bölgesel merkez konumuna yükselecektir’ dediği Çanakkale Köprüsü’nün maliyeti…

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Temel atma töreni 18 Mart 2017’de gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolunda, Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti 15 avro + KDV (2020 yılının Mayıs ayına göre ortalama 112 TL) olması bekleniyor.

GÜNLÜK ARAÇ GEÇİŞ GARANTİSİ NE KADAR?

Çanakkale Köprüsü’nün günlük araç geçiş garantisi ise 30 bin olarak belirlendi. O dönem Hürriyet gazetesinde yer alan bilgilere göre ise günlük araç geçiş garantisinin 45 bin olacağı aktarıldı.

Sabah gazetesinden Atilla Serdar Hamzaoğlu’nun haberinde göre de 1915 Çanakkale Köprüsü'ne, 10 farklı ülkeden 2 milyar 265 milyon avro kredi desteği sağlanırken, Limak - Daelim - SK - Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan şirketin tam ismi Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü İşletme Yatırım A.Ş. olarak belirlendi

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ UYGULANACAK

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, günlük 30 bin araç garantisinin olduğunu kaydederek, bu sayıya ulaşmanın çok uzun sürmeyeceğini öne sürdü. Geçiş ücretinin ise 15 avro + KDV olarak belirlendiğini belirten Özdemir, projenin Mart 2022 yılında bitirilmesinin planlandığını işaret ederek, yap-işlet-devret modelinin ruhuna da uygun olarak projeyi erken bitireceklerini duyurdu.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

DÜNYANIN EN BÜYÜK ORTA AÇIKLIKLI ASMA KÖPRÜSÜ

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olacağı bilgisi paylaşılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde 2 bin 23 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle köprünün toplam uzunluğunun 4 bin 608 metre olacağı kaydediliyor.

Hürriyet yazarı Vahap Munyar ise Özdemir ile beraber yaptıkları görüşmeyi köşesinden paylaştı. Munyar'ın aktarımına göre Özdemir, devletin 45 bin araçlık geçişi garantisi ettiğini söyledi.

Munyar'ın "Çanakkale Köprüsü 16 milyar dolarlık ekonomi yaratacak" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

"ÇANAKKALE Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’e geçiş ücreti ve verilen garantiyi sorduk, yanıtladı:

— Geçiş ücreti otomobiller için 15 Euro artı KDV olacak. Günlük 45 bin araç geçişi için devlet garantisi verildi.

Günlük 45 bin araç geçişine ne zaman ulaşılabileceğini merak ettik, iki yanıt aldık:

Başar Arıoğlu: Biraz zaman alabilir… Ebru Özdemir: Çok uzun sürmeyebilir…"

‘’ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜ İNŞA ETMEK BİZE NASİP OLDU’’

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması vesilesiyle 16 Mayıs Cumartesi günü Çanakkale 1915 Köprüsü Kule Tamamlama Töreni’ne video konferansla katılan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçmiş Ulaştırma Bakanları Binali Yıldırım, Ahmet Arslan ve Cahit Turhan'ı da kutlayarak, teşekkür etti.

Twitter hesabı üzerinden köprüya dair inorgrafik görüntü paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nü inşa etmenin de kendilerine nasip olduğunu vurgularken, pek çok proje ile birlikte Türkiye’nin ulaşımda bölgesel merkez konumuna yükseleceğini söyledi.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paylaştığı ve köprüyle ilgili bilgi verilen o ingrafik fotoğraf:

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN