BM Güvenlik Konseyi’nden Çin’e Hong Kong tepkisi

BM Güvenlik Konseyi’nden Çin’e Hong Kong tepkisi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri ABD ve İngiltere, yapılan kapalı sanal toplantıda Çin yönetiminin Hong Kong’a yeni Ulusal Güvenlik Yasası’nı uygulama planını gündeme getirirken, Çin ve BMGK’da bu ülkeyle birlikte haraket eden Rusya, ABD’nin siyahi Amerikalılara karşı "aşırı güç" kullanımı nedeniyle eleştirilmesini istedi.

SELÇUK ACAR- KARAR

Çin’de yasama organı Ulusal Halk Kongresi’nin, tüm uyarılara rağmen, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde uygulanacak olan Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etmesinin ardından BM’de cuma günü bir kez daha ‘Soğuk savaş’ dönemini hatırlatan Doğu-Batı çekişmesi yaşandı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Hong Kong’un artık “Çin’den artık bağımsız olmadığını”n kabul edilmesi gerektiğini içeren açıklamasından sonra ABD konuyu BMGK’ya taşıdı.

15 üye ülkeli BMGK’da bugün yapılan kapalı sanal toplantıda, üye ülkeler video konferans yöntemiyle bir araya geldiler.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Çin’in Hong Kong’a yönelik en son planıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Milyonlarca Hong Kong vatandaşının sahip olduğu ve hak ettiği insan haklarını ve onurlu yaşam biçimini savunmak için onurlu bir tavır mı alacağız? Yoksa Çin Komünist Partisinin uluslararası hukuka aykırı davranışına ve Hong Kong halkı üzerindeki iradesini zorlamasına izin mi vereceğiz? ”

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Jonathan Allen de bu konudaki açıklamasında, Çin’in yeni mevzuatının özgürlükleri kısıtlama riski taşıdığını belirterek, “Hong Kong’daki mevcut derin bölünmeleri daha da kötüleştireceğinden son derece endişeliyiz.” ifadesini kullandı.

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’in iç meselelerine müdahale etmek için Hong Kong’u kullanması şeklindeki her türlü girişimin başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi.

Toplantıda Çin’in yanında yer alan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Dmitry Polyanskiy de BMGK toplantısının ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında, “ABD içerde kalabalıkları acımasızca dağıtırken, Çin’in Hong Kong’da barış ve düzeni sağlama hakkını neden reddediyor?” ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN