Ayasofya Müzesi cami olacak mı? Ne zaman ibadete açılacak? Ayasofya Camii 15 Temmuz'da mı açılacak?

Ayasofya Müzesi cami olacak mı? Ne zaman ibadete açılacak? Ayasofya Camii 15 Temmuz'da mı açılacak?

Danıştay'ın Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesi kararı verdiği ve yakın zamanda bunun açıklanacağı ileri sürüldü. Ayasofya'nın müze statüsünden çıkarılarak 15 Temmuz'da cami olarak ibadete açılacağı siyaset kulislerinde konuşulan haberler arasında. Vatandaşlar, 'Ayasofya ibadete ne zaman açılacak?' sorusunun yanıtını tartışırken, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'tan 'son dakika haberi' açıklaması geldi. İşte detaylar...

'Ayasofya Müzesi cami olacak mı?', 'Ayasofya ibadete ne zaman açılacak?', 'Ayasofya Camii 15 Temmuz'da mı açılacak?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Danıştay'da 'Ayasofya'nın 1934'te müzeye çevrilmesinin hukuki olup olmadığı' görüşmesi henüz karara bağlanmamışken, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş yeniden camiye çevrilerek ibadete açılması yönünde karar beklediklerini söyledi. Detaylar haberimizde...

AYASOFYA MÜZESİ CAMİ OLACAK MI?

Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesiyle ilgili açıklamada bulunan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "İnsallah daha önce açılır. Bana sorarsanız bugün açılsın. Şuan yüksek yargıda olan bir iş. İnşallah yargı bu konuda müspet bir karar verir. Ayasofya'nın ibadete açılmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemi başarıyla devam ediyor. Eksikleri noksanları varsa uygulamaya bakılırarak uygulamalarda düzenlemeye gidilebilir. Bizde kamuoyunu her zaman takip ediyoruz. AK Parti en yakın siyasi rakibiyle arasında neredeyse iki katı mesafe olacak kadar birinci partidir. Milletin büyük bir desteği söz konusudur. AK Parti'nin oy kaybı söz konusu değildir. Biz kendi dersimize çalışıyoruz. 2021 baharında ya da akışa göre kongremizi yaparız" diye konuştu.

AYASOFYA 15 TEMMUZ'DA İBADETE Mİ AÇILACAK?

TV'de açıklamalarda bulunan Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Müderrisoğlu, Ayasofya'nın cami statüsüne çevrilmesiyle ilgili Danıştay'ın karar aldığı iddiasıyla ilgili özetle şu ifadeleri kullandı:

"Danıştay 10. Dairesi bu konunun hukuken sağlam hukuki argümanlar üretilerek ve konunun esasına girilerek konunun çözülmesinden yana irade sergiledi. Bunun altını çizelim.

Yani bu konuda idarenin yetkisi vardır ya da yoktur konusu siyasetin ve günlük polemiğin bir başlığıdır. Bunun da açıklanabilir, karşı çıkılabilir, onaylanabilir argümanları vardır ancak ben Danıştay'dan edindiğim izlenimi söyleyeyim ki esasına bu konunun girerek bunu reddetmelisiniz. Bu idari tasarruftur.

"AYASOFYA'NIN STATÜSÜ KÖKTEN DEĞİŞECEK"

Bu konuda kararı da oluşturdu. İdari yargılama usulü bu kararın 15 gün içerisinde yayınlanmasına amir. Dolayısıyla o karar yayınlandığından itibaren de çok somut sonuç ifa edecek.

Benim öğrendiğim, buradan kamuoyuyla da paylaşayım. Umarım da yanılmam. Oy birliğiyle bir karar tesis edildiği. Dolayısıyla da Ayasofya'nın statüsü ile tartışmaların kökten ortadan kaldırabilecek; en azından hukuki nitelikte bir karar olduğu yönünde. Altını çizeyim bu karar oy birliğiyle alındığı yönünde duydum.

"DANIŞTAY KARARINI VERDİ, KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK"

Bakanlar Kurulu kararı ile Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesine ilişkin kararın uygulanabilir olmadığı hususundaki argümanların sağlam bir şekilde ortaya konulacağı kanaatindeyim. Sonuçta Ayasofya'nın statüsü cami statüsüdür.

Danıştay, Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararında hukuka uygunluk bulunmadığına ilişkin yargılama faaliyetiyle bu kararın iptali yönünde bir tasarruf ortaya koyacak. En azından benim öğrendiğim bu. Ben Danıştay adına henüz kamuoyuyla paylaşılmayan bir kararı aktaracak bir konumda değilim. Benimki bir gazetecilik faaliyeti neticesinde bir kulis bilgisi. Bu kararın oy birliğiyle alındığını duydum ve bu kararın yazım aşamasında olduğunu duydum."

AYASOFYA NE ZAMAN MÜZEYE ÇEVRİLDİ?

537 yılında katedral olarak inşa edilen Ayasofya, 1453'te Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'u fethetmesinin ardından camiye çevrildi.

1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle ibadete kapatılan Ayasofya, Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrildi.

1934 yılından itibaren Ayasofya müze olarak hizmet vermektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN