ABD'de 'siyahi' öfke dinmiyor: Göstericiler polis merkezini ateşe verdi

ABD'de 'siyahi' öfke dinmiyor: Göstericiler polis merkezini ateşe verdi

ABD’nin Minneapolis kentinde bir siyahi Amerikalı’nın polis tarafından göz altına alınma sırasında hayatını kaybetmesiyle başlayan protesto gösterileri şiddet olaylarına sahne olmaya başladı. Minneapolis’te küçük bir isyankar grup polis bir çok binayı ve polis karakolunu ateşe verdi. Trump ise, 'Bu eşkıyalar, Floyd'un anısını kirletiyor ve ben bunun olmasına izin vermem. Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir' diyerek göstericileri uyardı.

NEW YORK | KARAR

George Floyd isimli siyahi Amerikalı’nın hayatını kaybettiği anın görüntülerin yayılmasından sonra ABD’de yeniden başlayan “Siyahileri Yaşamları Değerli”dir olaylarında kızgın protestocuların neden olduğu yağmalama, kundaklamalar olayları yaşandı.

Protesto gösterileri, siyahi Amerikalı Floyd’un polis şiddetiyle hayatını kaybettiği Minneapolis dışına taşarken, Los Angeles, New York, Chicago, Denver gibi büyük kentler dahil olmak üzere ABD genelinde bir çok kentte, Floyd’un ölmeden önce söylediği “I can’t breat” (Nefes alamıyorum) sloganlarıyla protesto gösterileri düzenlendi.

Floyd’un gözaltına alınma şeklini ve polis şiddetini protesto eden göstericiler, özellikle olayların başladığı Minneapolis’te, diğer bir çok kentteki barışçıl protestolara gölge düşürdüler.

POLİS KARAKOLU ATEŞE VERİLDİ

Minneapolis’teki göstericiler, George Floyd’un ölümüne neden polislerin bağlı bulunduğu 3. Polis Karakol başta olmak üzere bir çok iş yeri ve binada yangın çıkardılar. Olaylar sırasında Minneapolis polisi göz yaşartıcı gaz kullandı.

Kentin bağlı bulunduğu Minnesota’nın Valisi Tim Walz “acil durum” ilan ederken, Ulusal Muhafızların görev yapmasına imkan sağladı. Bölgeye 500 Ulusal Muhafız askeri görevlendirildi.

Floyd’un ailesini temsil eden avukat Ben Crump, protestocuların “zalimlerimizin seviyesine düşemeyeceğini” söylerken, Arizona’nın Phoenix ve Kentucky’nin Louisville kentinde protestolarda büyük kalabalıklar bir araya gelirken, büyük şiddet olayları yaşanmadı.

New York’un Union Meydanı’nda küçük bir grubu gerçekleştirdiği eylemde bir çok gösterici, polislerin üzerine tükürme, tokatlama ve çöp tenekesiyle vurma gibi bir çok farklı nedenden gözaltına alındılar.

TRUMP'TAN SERT UYARI

Başkan Donald Trump olaylarla ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklamada kentin Demokrat Belediye Başkanı Jacob Frey’i eleştirerek siyasi olarak puan toplama amaçlı ifadeler kullandı.

Başkan Trump açıklamasında şunları kaydetti:

“Geriye yaslanıp şanlı bir Amerikan kenti Minneapolis’te olanları seyredemiyorum. Tamamen bir liderlik eksikliği. Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey şehri kontrol altına alır, yoksa Ulusal Muhafızları göndereceğim ve işi doğru şekilde halleder.

Bunlar George Floyd’un anısına saygısızlık ve bunun olmasına izin vermeyeceğim. Vali Tim Walz ile konuştum ve ona ordunun tümüyle yanında olduğunu söyledim. Herhangi bir zorluk çıktığında kontrolü ele alacağız, yağma başladığında, silah kullanılması başlar.”

NE OLMUŞTU?

46 yaşındaki George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Eyalette acil durum ilan eden Vali Walz, bölgede polise yardımcı olmaları ve durumu kontrol altına almaları için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini açıklamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN