500 yıllık Tatavla Karnavalı yeniden canlanıyor

500 yıllık Tatavla Karnavalı yeniden canlanıyor

Beyoğlu'nun Kurtuluş semtinde 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında düzenlenecek geleneksel Tatavla Karnavalı; konserler, söyleşiler, okur-yazar buluşmaları, kültür turları ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

500 yıllık geçmişe sahip Tatavla Karnavalı yeniden canlanıyor...

Geçmişte Apokria veya Baklahorani olarak bilinen, katılımcıların rengarenk kostümleriyle ve maskeleriyle günlerce süren Tatavla Karnavalı, köken olarak Dyonisos ve Poseidon Şenlikleri'ne dayanıyor.

İstanbul Beyoğlu'nda günümüzde Kurtuluş adıyla bilinen, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki adı Tatavla olan tarihi semtte 500 yıldan fazla süren karnaval, 1923'ten sonra hızını kaybetmiş, siyasal iklimin değişmesiyle giderek sönmüş ve son olarak 1942'de yaklaşık 30 kişilik bir grubun, Kurtuluş son durakta toplanıp civarda bir gazinoya geçerek eski günleri yâd etmesiyle noktalanmıştı.

TATAVLA'DA UNUTULMAYACAK KONSERLER, SÖYLEŞİLER, KÜLTÜR TURLARI...

67 yıl aradan sonra 2009 yılında yeniden canlandırılan Tatavla Karnavalı, bu sene geniş çaplı bir organizasyonla semtin çevresini saracak. 28 Şubat Cuma günü Hrant Dink Vakfı Tatavla Turu ile başlayacak, akşam Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu'nun vereceği açılış konseri ile devam edecek karnaval, ikinci gününde farklı mekanlardaki konserler, meze şenliği, söyleşi ve konferanslar, okur-yazar buluşmaları, kültür turları, çocuk partisi ve panayıra ev sahipliği yapacak.

Eğlenceli karnaval, 1 Mart Pazar günü Tatavla'ya dair tarih ve anı söyleşisi, Şişli Ermeni Mezarlığı Turu, karnaval kostüm ve maskeleri ile maskara alayı, İstanbul klasiği Hasapiko ve konserlerle son bulacak.

GÜLAY ŞUBATLI TARİHİ TATAVLA PANAYIRINI ANLATTI

Tarihçi ve yazar Hüseyin Irmak ile gazeteci ve öğretim görevlisi Gülay Şubatlı, 'Baklahorani' Tatavla Karnavalı'nın tarhini ve önemini Açık Dergi'de anlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN