Nuri Pakdil’in ‘Umut’u Şehir Tiyatrolarında

Nuri Pakdil’in ‘Umut’u Şehir Tiyatrolarında

Merhum yazar Nuri Pakdil’in Devlet Tiyatroları’ında artık oynanmayan ‘Umut’ oyunu önümüzdeki aylarda İBB Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenecek.

SALİHA SULTAN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen, yeni sezon oyunlarını Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Ergen “5’i Türkiye prömiyeri 6 kadın yazarın oyunu var. Bu oyunların tümü kadın yönetmenler tarafından sahneleniyor” diyerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi kadın yazarlara verdikleri önemi vurguladı. Ergen’in açıkladığı yeni repertuvarda Ekim 2019’da vefat eden merhum yazar Nuri Pakdil’in daha önce Devlet Tiyatroları tarafından iki yıl sahnelenen
ve daha sonra rafa kaldırılan ‘Umut’ oyununun yer alması dikkati çekti.

İnsan ilişkilerinin çürümeye yüz tuttuğu bir çağda, yalnız insanların arasında bir umut arayışını anlatan oyun Nuri Pakdil’in Şehir Tiyatroları’nda ilk oyunu olacak. Lüküs Hayat’tan’tan sonra ilk
kez bir Cemal Reşit Rey müzikali olarak ‘Yaygara 70’ de yeni repertuvarda yer alıyor. Önümüzdeki iki yıllık süreçte Bilgesu Erenus’un ‘Yaftalı Tabut’, Leyla Nazlı’nın ‘Kısraklı Kadın’, Şirin Gürbüz’ün ‘Kimse Kimseyle Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık’, Sarah Delappe’nin ‘Kurtlar’, Deniz Altun’un ‘Gül’e Ağıt’, Mine Söğüt’ün ‘Beşamelli Tavuk’ oyunları izleyiciyle buluşacak. 2020 sezonu için, geçen sezonlarda planlanan ancak provaları başlayamayan projelere de yeşil ışık yakıldı. William Shakespeare’in ölümsüz eseri ‘Hamlet’ Engin Alkan’ın, Bertold Brecht’in ‘Cesaret Ana ve Çocukları’ Serdar Biliş’in, Anton Çehov’un ‘Vanya Dayı’sı Mehmet Ergen’in rejileriyle sahnelenecek. Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun bol ödüllü eseri ‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’i ise yeni kadrosuyla bu kez de Şehir Tiyatroları’nda yer alacak.

İLK KARAR DUYURMUŞTU

Karar Gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarı Yusuf Ziya Cömert, 27 Eylül 2019’daki köşe yazısında İBB’nin Necip Fazıl’ın ‘Reis Bey,’ Mustafa Kutlu’nun ‘Mavi Kuş’ ve İskender Pala’nın ‘Aşk Bir Zamanlar’ oyunlarını Şehir Tiyatroları’nın repertuarından çıkarmasını eleştirmiş, Nuri Pakdil’in ‘Umut’ oyununun ise Devlet Tiyatroları’nda 4 yıldır sahnelenmediğini hatırlatmıştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bu yazının ardından KARAR’a yaptığı ziyarette yazıyı okuduğunu, Şehir Tiyatroları’na Pakdil’in ‘Umut’ oyununu sahnelenmesi için talimat verdiğini dile getirmişti. Haberi 5 Ekim 2019’da yaptığımız ‘Pakdil’in Umut adlı eseri İBB Şehir Tiyatrolarına taşınıyor’ başlığıyla okuyucularımıza duyurduk. Haberimizin sosyal medyaya yansımasının ardından konu, ‘İBB İslamcı yazarın oyununu sahneleyemez’ türünde olumlu-olumsuz tepkilerle karşılaşmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN